Analys av 
Johan Manell

Lööf får trollstaven – men vill inte bli statsminister

KOMMENTAR. Nu är det upp till Annie Lööf att hitta den magiska formeln som trollar fram en ny regering. Flera partiledare stödjer hennes sonderingsuppdrag men de har olika mål i sikte.

Foto: Centerpartiet
Johan Manell

– Jag är talman inte trollkarl, sade talmannen på sin allra första pressträff i det nya ämbetet.

För att slippa att själv försöka trolla fram en statsminister har han därför delat ut sonderingsuppdrag i omgångar. Nu har trollstaven skickats vidare till Centerpartiets Annie Lööf.  

Till skillnad från tidigare är syftet inte att sondera för att själv bli statsminister utan Lööf ska försöka att lösa upp knutarna. Vilken statsministerkandidat det mynnar ut i ska sonderingen utvisa.  

Bred uppslutning

Så gott som alla partiledare står bakom att Annie Lööf får ett sonderingsuppdrag men vad det är hon ska sondera är oklart. Talmannen har som sagt gett henne fria händer. Själv vill hon undersöka alternativet Alliansen+MP. Men Miljöpartiet vill inte sitta i en regering tillsammans med Moderaterna och M och KD tror inte heller på den idén. 

S och V hoppas att sonderingarna ska leda till att statsministern fortsatt ska heta Stefan Löfven. Med på det tåget vill Löfven gärna ha Centerpartiet och Liberalerna. Men det är, åtminstone utåt sett, inget alternativ för de partierna.  

– Vi kommer inte att sitta i en S-ledd regering, sade Annie Lööf, vid en pressträff tidigare i dag. 

Jan Björklund står fast vid att det är Alliansen i blocköverskridande samarbete som gäller men lägger återigen in en brasklapp. Nämligen att partirådet (Liberalernas näst högsta beslutande organ) kan ge honom mandat att byta sida.

SD vill opponera

Sverigedemokraterna har också börjat vädra morgonluft efter den senaste statsministeromröstningen. Jimmie Åkesson tror sig äntligen ha hittat samarbetspartners i Moderaterna och Kristdemokraterna. Så han tycker att S, C och L gott kan bilda regering. 

– Den logiska konsekvensen är att de vänsterliberala partierna bildar regering och jag går i opposition tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna. Vi kan utgöra en väldigt starkt konservativ opposition som bara behöver 21 ytterligare mandat för egen majoritet i riksdagen. Det kommer vi att få senast om 4 år, sade han på en pressträff tidigare i dag. 

Sakpolitik

Två andra nyheter återfinns i det sonderingsuppdrag som Annie Lööf har fått. Hon får, till skillnad från Löfven och Kristersson, bara en vecka på sig. Men om det visar sig att sonderingen leder till framsteg kan hon få det förlängt. Det andra är att det nu ska diskuteras sakpolitik.

– Matematiken har vi sedan lång tid tillbaka konstaterat hur den ser ut. Det som vi inte ens har börjat med är att prata sakpolitik och vilka områden vi skulle kunna komma fram på och kompromissa kring, sade Isabella Lövin på Miljöpartiets pressträff. 

Det var också flera av partiledarna överens om i dag.  

Verktygen tryter

Nu återstår för talmannen att hoppas. Att Annie Lööf ska lyckas är långt ifrån säkert.  

– Det finns inga garantier för en framgångsrik sondering utan det är fortsatt ett låst läge, säger talmannen.  

Dessutom börjar han få slut på personer som vill ta emot hans trollstavar och särskilt många andra verktyg för att lösa regeringspusslet verkar det inte finnas.  

– Jag vill göra allt jag kan för att undvika ett extraval. Men talmannen har inte en obegränsad arsenal i sin verktygslåda, säger Andreas Norlén. 

 

Läs tidigare delar i regeringsbildningen:

Hur viktig är budgeten? (27 september)

Kristersson ska agera låssmed (2 oktober)

L och C säger nej till Kristerssons alternativ (13 oktober)

Talmannen tolkar skyndsamt långsamt (16 oktober)

Läget fortsatt låst – men Löfven fortsätter sondera (22 oktober)

Processtrid i regeringsbildningen (29 oktober)

Kristersson får chansen – C och SD avgör (5 november)

Kristersson tar med sig KD på mission impossible (12 november)

Historiskt nej leder tillbaka till ruta ett (14 november)

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00