Analys av 
Johan Manell

Löfven kastar jobbig boll till talmannen

Stefan Löfven meddelar att han avgår. Därmed är det talman Andreas Norlén som får den tuffa uppgiften att lägga fram ett förslag till ny regering som kan få stöd. Det kan fortfarande sluta med extra val.

Stefan Löfven meddelar på pressträff att han avgår.
Stefan Löfven meddelar på pressträff att han avgår.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johan Manell

Stefan Löfven har använt hela veckan till att fundera på om han ska välja extra val eller att avgå. Under veckan har Liberalerna bytt sida, men övriga partier har stått still. Om alla röstar enligt partilinje skulle det innebära att Ulf Kristersson fortfarande inte kan accepteras som ny statsminister. Samtidigt kan Stefan Löfven inte få igenom en budget.

Tror inte på Kristersson

Trots det låsta läget väljer Löfven ändå att avgå för att ge plats för nya talmansrundor.

– Jag är övertygad om att människor förväntar sig att vi som har blivit förtroendevalda ska hantera en sådan här situation och jag tycker med viss rätta att man kan kräva det, säger han.

Det tyder på att han inte ser det som sannolikt för Ulf Kristersson att kunna tillträda. Men kanske lika mycket på att han inte anser att ett extra val ger honom ett bättre utgångsläge.

V får kritik

Löfvens uppenbara mål i de kommande talmansrundorna kommer att vara att få V och C att släppa fram honom som statsminister och att båda partierna i ett senare skede kan rösta på hans budget. Men att på pressträffen fortsätta att argumentera för att Vänsterpartiet bär stor skuld för den uppkomna situationen är kanske inte det smidigaste för att få till det.

– När ett vänsterparti lierar sig med ett högerextremt parti som man förut sagt att man absolut inte kan ha något att göra med och absolut inte kommer rösta som. (Och de sen) röstar för det kraftigaste instrumentet riksdagen har, nämligen att avsätta regeringen utan att ha ett regeringsalternativ och utan att ha samsyn i sakfrågan. Det måste man faktiskt tala om, säger Löfven.

Talmannen får bollen

Så med i Löfvens beräkning finns troligen också att försöka skyffla över problemet på talmannen och de övriga partierna.

I ett läge då fyra försök från talmannen har misslyckats så blir det extra val ändå. Då kommer Löfven troligen försöka driva linjen att det inte är hans fel. Att han tvärtom försökt att undvika det och att det i stället är övriga partier som röstat bort honom men inte kunnat presentera ett alternativ som ska ställas till svars.

Svår sits

För Andreas Norlén väntar återigen en tid i det absoluta politiska rampljuset. Han har redan meddelat att han kommer gå fram snabbare med förslagen denna gång. Så några 134 dagar blir det inte tal om. Men frågan är vilka andra magiska trick han har att ta till för att lösa knuten den här gången.

Partiernas uppgift

– Jag är talman inte trollkarl, sade Andreas Norlén redan vid sin första pressträff i ämbetet 2018.

Det gäller fortfarande. Alltså är det inte talmannen som ska lösa knutarna utan till syvende och sist är det är upp till partierna att komma överens. För att det ska ske krävs att något parti ger upp en röd linje.

Det återstår att se om något parti är villigt till det och vilken linje det blir som i sådant fall överges. Men det är i alla fall tydligt efter dagens besked att Stefan Löfven hoppas att V eller C ändå i slutändan kan säkra honom en fortsättning på statsministerposten.

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00