Analys av 
Rikke Albrechtsen

Løkkes Moderater avvaktar om europeiskt partimedlemskap

Det tämligen nystartade danska partiet Moderaterna flörtar med liberalerna i Europa, men har ännu inte satt ner foten, trots att dörrarna står öppna för Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Vart lutar Løkke?
Vart lutar Løkke?Foto: AP Photo/Virginia Mayo/TT
Rikke Albrechtsen

Tidigare denna månad deltog den danske utrikesministern, tillika partiledaren för danska Moderaterna, Lars Løkke Rasmussen i en nyårsmottagning i Bryssel hos partigruppen Renew. Renew samlar Europaparlamentets liberala partier. Här sitter danska partierna Venstre och Radikale, tillsammans med svenska Liberalerna och bland andra den franske presidentens EU-politiker (som dock inte vill kallas liberala, eftersom det är närapå ett fult ord i den franska politiska kontexten – men det är en annan historia).

Besöket var kort – väldigt kort. Lars Løkke Rasmussen hade ett plan att hinna till.

Men tolkningen i Renewtoppen efteråt var dock att besöket kunde förstås som ett närmande från Løkkes sida, och att moderaterna säkert skulle placera sina partisoldater under Renews paraply – om de danska Moderaterna lyckas få ihop tillräckligt med röster i nästa vårs EU-val, förstås.

– Vi betraktar dem som en del av Renew-galaxen, även om de bara är inofficiella medlemmar, som en talesman för Renew-ordföranden Stéphane Séjourné uttrycker det.

Fast där säljer de kanske skinnet innan björnen är skjuten.

För det första har Moderaterna inte officiellt deklarerat om de ens kommer att ställa upp i nästa års EU-val. Visst förväntas detta, men varken detaljerna eller bekräftelsen är på plats.

För det andra var det inte så mycket Løkkes gamla partikollegor i Renew (som tidigare statsminister och partiledare för Venstre är han sen tidigare van vid Renew-kretesen) som utrikesministern hade dykt upp för att mingla med. Det var snarare Charles Michel, chefen för Europeiska rådet, som samlar EU:s 27 stats- och regeringschefer, som lockade. Michel är Løkkes gamla liberala vän från statsministertiden, och honom ville förstås den nyblivne danske utrikesministern gärna hälsa på under sin första sväng till Bryssel i sin nya roll. Kalenderlogistiken krånglade till den idén och då föreslog Michel att de skulle ses hos Renew. Inom parentes sagt så lyckades inte ens planen, Løkke hade hastat vidare innan Michel anlände till cocktailsessionen.

För det tredje tänker Moderaterna inte tillkännage sina europeiska avsikter ännu – eller om de över huvud taget har några.

Således har inte någon ansökan från Moderaterna landat hos den europeiska partifamiljen ALDE (Alliansen liberaler och demokrater för Europa), alltså paraplyorganisationen för liberala partier både i och utanför parlamentet (där såväl svenska Liberalerna och danska Radikale sitter, men där Emmanuel Macrons parti däremot inte ingår. (Se ovan nämnda liberalism-aversion).

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.