Debatt

Lega: Socialdemokraterna går terroristernas ärenden

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gjorde som alla andra och fördömde Hamas fruktansvärda attack mot Israel. Men finns det någon tyngd bakom orden? Socialdemokraterna har gång på gång visat att de inte förstår vad som sker i Mellanöstern, skriver Europaparlamentarikern David Lega (KD).

David Lega (KD) är inte imponerad av Magdalena Anderssons (S) kunskap om Mellanöstern.
David Lega (KD) är inte imponerad av Magdalena Anderssons (S) kunskap om Mellanöstern.Foto: Fredrik Surell/TT/Jessica Gow/TT
David Lega
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den långvariga konflikten i Mellanöstern är komplex. Konflikten är just långvarig och hade inte sin början varken förra månaden när Israel inledde sitt försvarskrig mot Hamas eller den 7 oktober när Hamas plötsligt gick in i Israel och slaktade civila israeler. Den som påstår att Israels försvar är obefogat är okunnig och fungerar faktiskt som terroristernas nyttiga idiot. Tyvärr har Socialdemokraterna alltför många gånger gått terroristernas ärenden, kanske på grund av okunskap.

Andersson spred fake news

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson spred felaktig information om att Israel attackerat ett sjukhus i Gaza. Källa: Hamas. Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El- Haj gick på en Hamas-konferens, kramades med en utpekad Hamas-ledare och har även synts posera med företrädare för DFLP, som deltog i Hamas senaste attacker mot Israel. Det här är givetvis ett chockerande beteende från ett parti som aspirerar på regeringsmakten. Men även deras policy om Mellanöstern är rentav chockerande.

Europaparlamentet har i år antagit ny politik för EU:s relation med den palestinska myndigheten. Den svenska socialdemokraten Evin Incir fick ansvar för att ta fram ett utkast till rekommendationen. Föga förvånande fokuserade hennes text mer på Israel än på den palestinska myndigheten. Samtidigt som den här rekommendationen listar mängder av kritik mot Israel – som till viss del är relevant och legitimt – så bortser den från helt centrala problem från den palestinska sidan. Terroristorganisationen Hamas och dess fruktansvärda attacker mot det israeliska folket nämns inte. Hotet om att förgöra Israel nämns inte. Inte ens problematiken med antisemitism nämns.

I Incirs förslag nämndes inte terrorism, extremism eller Hamas överhuvudtaget!? Samtidigt omnämns ”Israel” hela sjutton gånger, i denna text som skulle handla om EU:s relation till den palestinska myndigheten.

Antisemitism adresseras inte

Det är anmärkningsvärt att Incir inte överhuvudtaget nämner terrorism, eftersom sju av de 21 organisationer som finns upptagna på EU:s terrorlista är palestinska, däribland Hamas. Den palestinska myndigheten ger så kallade martyrersättningar till familjer till palestinier som dödats när de utövar våld mot israeler eller dödats under israeliska militära aktioner. De gör också utbetalningar till palestinier i israeliska fängelser, däribland sådana som dömts för terrorhandlingar som involverar judiska måltavlor.

Sammanfattningsvis var den socialdemokratiska rekommendationen ofullkomlig, obalanserad och oseriös.

Det är rentav märkligt att inte adressera problemen som finns med antisemitism, inte minst eftersom det har avslöjats att EU:s bistånd använts för att finansiera antisemitiska läromedel i palestinsk undervisning. Skolböcker som uppmanar till hat, våld och jihad, och som säger att judar är dömda till förintelse.

Incir rekommenderade också att den palestinska myndigheten ska frige alla politiska fångar omedelbart, vilket är en mycket naiv hållning. Det skulle innebära att medlemmar av EU-listade terrororganisationer som Hamas, Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och Palestinska islamiska jihad (PIJ) släpps på fri fot.

Socialdemokraterna måste vakna

Sammanfattningsvis var den socialdemokratiska rekommendationen ofullkomlig, obalanserad och oseriös. Den hållningen duger inte som Europaparlamentets officiella position. Detta syntes i röstresultatet. Under hela mandatperioden, har ingen utrikesrekommendation fått så svagt stöd vid omröstning, som Incirs rekommendation fick. Det är pinsamt och det visar hur okunniga och opålitliga de svenska socialdemokraterna är när det kommer till Mellanöstern.

Israel behöver omvärldens stöd, inte bara i dag och imorgon, utan en lång tid framöver. Nu är det upp till bevis om Anderssons socialdemokrater förstår det och klarar av att inta den positionen i praktiken. Om den 7 oktober inte föranleder ett uppvaknande, så finns inget hopp – i så fall kommer Socialdemokraterna aldrig att förstå allvaret i Mellanöstern. 

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Evin Incir

Europarlamentariker (S)
Juristexamen (Uppsala uni., 2013)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024