Ledamöter kräver att Damberg klargör vad som sker med internmomsen

Flera ledamöter i skatteutskottet vill ha besked av finansminister Mikael Damberg (S) gällande internmomsen. Orsaken är att statssekreterare Tora Hansjons vid ett möte med Studieförbunden och Riksidrottsförbundet ska ha sagt att det inte blir någon utredning – trots att en enig riksdag nyligen beslutade om det.

Liberalernas Gulan Avci är en av flera ledamöter i skatteutskottet som har reagerat på uppgifterna om att det inte blir någon utredning om internmomsen.
Liberalernas Gulan Avci är en av flera ledamöter i skatteutskottet som har reagerat på uppgifterna om att det inte blir någon utredning om internmomsen.Foto: Jessica Gow/TT
Anders Gustafsson

– Det är häpnadsväckande om de här uppgifterna stämmer. Det var ett skarpt formulerat tillkännagivande från riksdagen och det kan regeringen inte ignorera. Det här är dessutom en historiskt svag regering som sitter på 100 mandat. Att de skulle vara så arroganta mot en folkvald riksdag låter otroligt nonchalant, säger Liberalernas ledamot i skatteutskottet Gulan Avci till Altinget.

– Vi har utskottsmöte på tisdag. Jag kommer lyfta frågan och begära att ansvarig minister kallas till utskottet för att förklara var i processen regeringen ligger när det gäller vårt tillkännagivande, fortsätter hon.

Helena Vilhelmsson sitter i skatteutskottet för Centerpartiet.

– Vi planerar att följa upp frågan både i utskottet och i kammaren, säger hon till Altinget.

– Utskottet kommer att begära att företrädare för departementet kommer och förklarar hur de ser på det här, och vad de tänker göra. Jag kommer också att lämna in en interpellation så att finansministern får komma till riksdagen och förklara sig.

Kristdemokraternas Hampus Hagman har ställt en skriftlig fråga som enligt kalendern ska besvaras i dag, den 25 maj. Den avslutas med frågan: ”När avser regeringen att tillsätta utredningen om internmomsen?”

Altinget frågade i förra veckan finansministerns stab om utredningen kommer att tillsättas före sommaren eller före valet. Då blev svaret: ”Riksdagen har riktat ett tillkännagivande om att vi ska titta på frågan, och det tillkännagivandet bereds just nu i Regeringskansliet”.

Det var den 20 april som en enig riksdag ställde sig bakom skatteutskottets betänkande ”Mervärdesskatt”. Där fanns ett tillkännagivande som löd: ”Regeringen bör snabbt utreda frågan om hur intern moms mellan föreningar i samma organisation kan lösas utan att orsaka en snedvridning av konkurrensen som strider mot EU:s lagar och utan att öka risken för fusk med momsen.”

Eftersom även skatteutskottet var enigt, fanns det förhoppningar inom stora delar av civilsamhället om att få bort de regler vars problem de har påtalat för politiska företrädare i åtminstone 15 år.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00