Länsstyrelsen till regeringen: Styr upp helikopterskidåkningen

Den ökade efterfrågan på helikopterskidåkning, heliskiing, medför allt större störningar för natur och rennäring i Kirunafjällen. Nu vill Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län, att regeringen kliver in och ser till att verksamheten regleras.

Helikoptrar med skidåkare i jakt på spektakulära åk är ett växande problem för rennäringen i Kirunafjällen, enligt Länsstyrelsen i Norrbotten och enligt Svenska Samernas Riksförbund.
Helikoptrar med skidåkare i jakt på spektakulära åk är ett växande problem för rennäringen i Kirunafjällen, enligt Länsstyrelsen i Norrbotten och enligt Svenska Samernas Riksförbund.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Det är framför allt fyra samebyar som berörs av det ökade antalet helikoptrar som fraktar skidåkare i Kirunafjällen: Gabna, Talma, Laevas och Girjas. Det säger Matti Blind Berg, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och själv från Girjas sameby.

– Det har varit en ökning i flera år, sedan bromsades det upp under pandemin och efter det har det skett en radikal ökning, säger han till Altinget.

Heliskiingens högsäsong på vårvintern sammanfaller med renskötselns flytt av renar. Men helikoptrarna är inte bara ett stort problem för rennäringen, utan även för övriga djurlivet, påpekar Matti Blind Berg.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00