Om  
Josephine Boswell
Maria Malmer Stenergard
Ludvig Aspling

Lämnade SD-kansliet i augusti – ska utreda asylregler

Josephine Boswell, tidigare politisk sakkunnig åt Sverigedemokraterna i Regeringskansliet, ska leda den nya utredningen om de svenska asylreglerna.

Utredningen ska presenteras senast den 2 januari 2025.
Utredningen ska presenteras senast den 2 januari 2025.Foto: Caisa Rasmussen/TT
Miranda Olsson

Boswell anställdes till Sverigedemokraternas samordningskansli i Statsrådsberedningen strax efter regeringsskiftet förra hösten. I augusti lämnade hon kansliet för att bli rådman vid förvaltningsrätten i Stockholm.

Nu har hon utsetts till regeringens särskilda utredare för att se över de svenska asylreglerna i relation till den europeiska miniminivån.

”Utredaren ska nu genomlysa svensk rätt och förslå nödvändiga förändringar för att det svenska åtagandet inte ska överstiga det som följer av EU-rätt eller andra internationella åtaganden”, skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Ludvig Aspling (SD) på DN Debatt.

De permanenta uppehållstillstånden ska också minska ytterligare, enligt regeringen och Sverigedemokraterna.

”Trots att Sverige genomfört vissa förändringar under senare år, beviljar vi fortfarande ett stort antal permanenta uppehållstillstånd på asylrelaterade grunder. Detta trots att någon sådan skyldighet inte följer av EU-rätt eller andra internationella åtaganden”, skriver Stenergard och Aspling.

Fler uppehållstillstånd ska också återkallas när skyddsskäl saknas. Boswell ska bland annat lämna förslag på ”ytterligare möjligheter att konstatera att en person har upphört att vara flykting i svensk rätt, till exempel på grund av att de individuella omständigheterna som låg till grund för att en person ansågs vara flykting inte längre är aktuella”.

Utredningen ska presenteras senast den 2 januari 2025.

Nämnda personer

Josephine Boswell

Särskild utredare Anpassning av det svenska regelverket för beviljande av asyl, tillförordnad rådman

Maria Malmer Stenergard

Migrationsminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

Ludvig Aspling

Riksdagsledamot (SD), migrationspolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00