Debatt

Låt inte vildsvinen fortsätta förpesta tillvaron på landsbygden

Det är ingen underdrift att säga att vildsvinen försvårar tillvaron för allt fler. För jordbruket, som dessutom ska förse hem och hushåll med mat, är situationen mycket allvarlig, menar riksdagsledamoten Anders Ådahl (C).

Förekomsten av vildsvin i den svenska naturen måste begränsas, menar debattören.
Förekomsten av vildsvin i den svenska naturen måste begränsas, menar debattören.Foto: Pontus Lundahl/TT
Anders Ådahl
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den afrikanska svinpesten har nått Sverige. Det är en mycket dödlig sjukdom som drabbar vildsvin och tamsvin. I takt med klimatförändringarna när medeltemperaturen stiger flyttar också sjukdomar, fauna, och flora norrut. Vi ser nu hur invasiva djurarter som till exempel vildsvin kan bli bärare av smitta som kan slå ut hela områden eller regioner med svåra umbäranden och ekonomiska konsekvenser för landsbygden och djurhållningen.

Ungdomar vågar inte gå ut

Villaägare runt om i landet får sina gräsmattor och planteringar uppbökade av vildsvin. I några fall har grannar gått samman för att hålla utkik och störa vildsvinen när de närmar sig. Det är ett oklart läge när skyddsjakt får bedrivas och kommuners regelverk krockar med länsstyrelsernas.

I kläm mellan regelverken står villaägarna och bostadsrättföreningarna och kan bara se på när närmiljön förstörs. På vissa håll har dessutom rädslan att röra sig i skog och mark gjort att ungdomar och andra inte vågar sig ut. Det är ingen underdrift att säga att vildsvinen förpestar tillvaron för allt fler.

Jordbruk i kris

För jordbruket, som dessutom ska förse hem och hushåll med mat, är situationen inte sällan mycket allvarlig. På sina håll är det omöjligt att bedriva jordbruk eftersom vildsvinen förstör skörden totalt.

I kläm mellan regelverken står villaägarna och bostadsrättföreningarna och kan bara se på när närmiljön förstörs.

Problemet är brett och i grunden handlar det om att invasiva djurarter har fått fäste i den svenska naturen. Åtgärder bör genast vidtas för att kraftigt begränsa förekomsten av vildsvin i den svenska naturen.

Fotnot: Artikeln är ursprungligen en riksdagsmotion.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00