Debatt

Kvinnorörelsen: Var är brudarna?

Politikerna har gjort jämställdhet till en icke-fråga. Det skriver företrädare för fem organisationer inom kvinnorörelsen.

Kvinnorörelsen vill påminna om att kvinnor haft rösträtt sedan 1921 och att det är dags för politikerna att låta det märkas i debatten.
Kvinnorörelsen vill påminna om att kvinnor haft rösträtt sedan 1921 och att det är dags för politikerna att låta det märkas i debatten.Foto: TT Nyhetsbyrån
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Jämställdhet var den tredje viktigaste frågan på valdagen i förra valet, enligt SVT:s vallokalsundersökning. 2022 verkar inte bara frågan försvunnit. Även kvinnor som grupp har till synes upphört att existera för de flesta av våra riksdagspartier.

Inför valet på söndag har vi studerat sju valkompasser i olika medier som enligt Orvestos räckviddsrapport tillsammans når 10 miljoner läsare. Totalt 193 frågor och eller påståenden som läsaren har att ta ställning till. Av dessa handlar endast nio frågor om jämställdhet, varav sju rör föräldraförsäkringen. För lejonparten av valkompasserna var det alltså den enda frågan om jämställdhet.

Kvinnor som brottsoffer utelämnas i debatten

I en valrörelse som i så stor utsträckning handlat om våld, polisiära resurser, brott och straff och hårdare tag, är det anmärkningsvärt hur våra politiska partier helt lyckas utelämna kvinnor som brottsoffer eller alls betänka kvinnors status i rättssystemet.

Undertecknare

Camilla Wagner
ordförande Fredrika Bremer-förbundet
Clara Berglund
generalsekreterare Sveriges Kvinnoorganisationer
Olga Persson
ordförande Unizon
Petra Tötterman Andorff
generalsekreterare Kvinna till Kvinna
Hanna W Lindholm
verksamhetschef Klara K Demokrati

Mäns våld mot kvinnor får otroligt lite utrymme med tanke på vilket stort samhällsproblem det är.

Att begå brott mot kvinnor, bara för att de är just kvinnor, är i princip riskfritt i Sverige. En kvinna som anmäler en man för ofredande får allt för ofta motta två brev i brevlådan samma dag. Ett är kopian på polisanmälan, det andra ett besked om att förundersökningen lagts ner. 

Om detta är det få politiker som skriker efter fler poliser.

15-20 kvinnor dödas varje år

Varje år dödas mellan 15 och 20 kvinnor av en närstående man, ofta har kvinnan i fråga utsatts för upprepade fall av våld och misshandel i relationen under flera års tid. Tiotusentals kvinnor misshandlas och våldtas varje år i Sverige. Trots vetskapen om att många kvinnor om och om igen utsätts för kränkningar, hot och våld hörs få höga röster om skärpta straff och hårdare tag för dessa brott. Ingen lovar att vända på varje sten för dessa brottsoffer.

Mäns våld mot kvinnor får otroligt lite utrymme med tanke på vilket stort samhällsproblem det är. 

Kvinnor som lämnar en våldsam och kontrollerande relation hamnar inte sällan i ett ekonomiskt underläge och riskerar att utsättas för ekonomiskt våld. En utdragen bodelning i syfte att hålla kvar kontrollen över kvinnan och i många fall tvinga henne lämna utan sin lagliga lott.

Har ni glömt att vi har halva makten?

Allt det här vet ni politiker. För vi, den gemensamma kvinnorörelsen i Sverige, har träffat er. Vi har haft seminarium i riksdagen, vi har haft gemensamma möten och vi har tillhandahållit forskning och fakta. Ni har nickat och tagit emot med vackra ord om hur viktigt det är att kvinnor garanteras fullständiga mänskliga rättigheter och därmed samma frihet som män att leva och forma sina liv utan våld och kontroll. 

Men i valrörelsen är vi helt osynliga. Har ni glömt att vi sedan 1921 har halva makten?

Våra mänskliga rättigheter och vår demokratiska röst är värd respekt och vi kräver att ni lyssnar, tar in och använder den makt ni får på söndag för att höja kvinnors status i rättsapparaten. 
 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00