Kontroversiell publicist döms till fängelse

Nyhetssajten Samnytts ansvarige utgivare, Mats Dagerlind, döms till fängelse och skadeståndskrav för förtal och grovt förtal. Och det är inte första gången.

Albin Bohlin

I ett antal artiklar om föreningen Näthatsgranskaren, som arbetar mot kränkningar och hatbrott på internet, har Samnytt beskrivit en person i föreningen som klandervärd och som en ”vedervärdig människa”.

Nu har Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind dömts till en månads fängelse och till att betala 20 000 kronor i skadestånd till den förtalade, vilket Expo var först med att rapportera om. Domen avser två fall av förtal och ett fall av grovt förtal.

– Det är en bisarr dom, som om den står sig kan innebära långtgående inskränkningar i tryckfriheten inte bara för oss utan alla medier som ägnar sig åt kriminaljournalistik. Vi kommer med största sannolikhet att överklaga domen. Den visar att förtalslagstiftningen måste ändras, säger Mats Dagerlind till Samnytt.

Mats Dagerlind dömdes för grovt förtal även i december 2022, då efter att Samnytt hade pekat ut en journalist på Dagens Nyheter som ”misstänkt jihadist”, vilket resulterade i villkorlig dom och dagsböter.

I januari 2023 valde Samnytt att lämna det medieetiska systemet, detta efter att ha anmälts vid 18 tillfällen och klandrats i en tredjedel av fallen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00