Klartecken för höjd skatt nästa år

BUDGET. Riksdagens finansutskott säger ja till skatteförslagen i regeringens budget för 2016. Därmed står det klart att höginkomsttagare ska betala mer i skatt. Pensionärerna får däremot lägre skatt än i år.

Finansutskottet blev på torsdagen färdigt med det betänkande som ska ligga till grund för riksdagens beslut nästa vecka om skatterna 2016 och ramarna för de olika utgiftsområdena. Utskottet säger ja till regeringens förslag.

Bakom beslutet står Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Oppositionspartierna reserverar sig mot utskottets ställningstagande. Men eftersom de fyra borgerliga partierna inte har någon gemensam reservation som kan ställas mot utskottets förslag får Sverigedemokraterna inte chans att rösta med de borgerliga och på så sätt fälla den rödgröna budgeten.

Finansutskottets ställningstagande innebär bland annat att jobbskatteavdraget trappas av för alla som tjänar mer än 600 000 kronor om året. Samtidigt höjs inte gränsen för när man ska betala statlig skatt, vilket annars hade gett dem en skattesänkning.

Pensionärsskatten sänks

Pensionärer med en årsinkomst under 240 000 kronor får sänkt skatt. De som har en årsinkomst under 120 000 kronor kommer nästa år inte att betala mer i skatt än en löntagare med samma inkomst.

Personer över 65 som arbetar bli dyrare att anställa. Från årsskiftet måste arbetsgivaren betala 6,15 procent på deras löner i en särskild löneskatt.

Regeringens omstridda förslag att större anläggningar för solel ska beskattas får också grönt ljus från finansutskottet. Men det finns också en förhoppning bland de rödgröna partierna att solenergi i framtiden kan få mer gynnsamma skatteregler.

Andra förändringar i nästa års skatter är att reglerna för rut- och rotavdrag ändras, skatterabatten för gåvor tas bort, bensinskatten höjs och momsen på biobiljetter ökar från 6 till 25 procent.

Riksdagen debatter och beslutar om skatterna den 25 november.

 

Forrige artikel Gränskontroll i ytterligare 20 dagar Næste artikel Drygt tjugo misstänkta buggades förra året
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.