Kinberg Batra ny landshövding i Stockholm

Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra tar över som landshövding i Stockholm. Lönen är 114 800 kronor i månaden.

Civilminister Erik Slottner (KD) presenterar Stockholms nya landshövding på Tessinska palatset i Gamla stan.
Civilminister Erik Slottner (KD) presenterar Stockholms nya landshövding på Tessinska palatset i Gamla stan.Foto: Christine Olsson/TT
Johan Manell

Vid månadsskiftet får Stockholms län en ny landshövding. Regeringen har utsett Anna Kinberg Batra på ett förordnande som sträcker sig till den 28 februari 2029.

– Anna Kinberg Batra är en person med erfarenhet från såväl stat som region och kommun. Annas erfarenheter från politik och näringsliv kommer att vara en tillgång för invånarna i Stockholms län. Jag är glad att Anna Kinberg Batra har tackat ja till uppdraget, säger civilminister Erik Slottner (KD), i ett pressmeddelande.

Hon tar över ämbetet från den tidigare S-minister Sven-Erik Österberg.

Kinberg Batra har en lång karriär inom Moderaterna. Hon har varit riksdagsledamot i två omgångar, 2001–2002 och 2006–2018. I riksdagen var hon bland annat ordförande för EU-nämnden, ordförande i finansutskottet och gruppledare för Moderaterna innan hon i början av 2015 tog över som partiledare efter Fredrik Reinfeldt.

Tiden som partiledare blev turbulent och Kinberg Batra avgick hösten 2017 efter vikande opinionssiffror.

Efter sin tid i riksdagen har Kinberg Batra haft olika styrelseuppdrag och är utredare för Betalningsutredningen som ska presentera sitt slutbetänkande senast den 31 mars.

Landshövdingen i Stockholms län har en månadslön på 114 800 kronor i månaden och har sitt residens i Tessinska palatset i Gamla stan.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.