KD-veteran ny talesperson i Medborgerlig samling

Advokaten Rolf Åbjörnsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna 1994–2002, blir ny rättspolitisk talesperson i Medborgerlig samling.

Rolf Åbjörnsson satt i KD:s partistyrelse på 1990-talet. Nu är han ny talesperson i Medborgerlig samling.
Rolf Åbjörnsson satt i KD:s partistyrelse på 1990-talet. Nu är han ny talesperson i Medborgerlig samling.Foto: Riksdagen, Medborgerlig Samling
Johan Manell

Rolf Åbjörnsson är advokat till yrket och expert på insolvensrätt. Men han har också en politisk karriär bakom sig i Kristdemokraterna. 1992–2001 var han ledamot i KD:s partistyrelse och verkställande utskott och 1994–2002 riksdagsledamot. Han gjorde också två kortare inhopp som ersättare i riksdagen 2016 och 2017.

Men nu har 80-årige Åbjörnsson bytt parti till Medborgerlig samling (MED) och blir partiets nya rättspolitiska talesperson, samma roll han tidigare haft för KD på 1990-talet.

Vad är det som gör att du lämnar Kristdemokraterna för Medborgerlig samling?

– Ebba Busch.

Vill du utveckla det?

– Det är utan tvekan så att det sätt som hon har hanterat Lars Adaktusson på är helt oacceptabelt. Det är den akuta anledningen till att jag byter.

Åbjörnsson företrädde Adaktusson i dennes förtalsanmälan mot DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Nöjd partiledare

Inom rättspolitiken slår Åbjörnsson ett slag för en stärkt rättskedja som också innefattar förebyggande åtgärder.

– Det här ensidiga slagordet hårdare straff räcker inte utan det måste sättas in i ett sammanhang så att det blir meningsfullt. Hela rättsväsendet behöver ryckas upp. Det som måste finnas är hög kompetens och det är lite si och så med det för ögonblicket, säger han.

Partiledaren Ilan Sadé (MED) är nöjd med nyrekryteringen.

– Vi har en uppsättning talespersoner i vårt parti som har en gedigen kunskap och yrkeserfarenhet i just de områden de är talesperson för. Därför är det extra kul att kunna presentera vår nya talesperson i rättspolitik Rolf Åbjörnsson.

Lågt stöd i förra valet

Det liberalkonservativa Medborgerlig samling ställer upp i riksdagsvalet, i elva regioner och 64 kommuner. Vid det senaste riksdagsvalet fick MED bara 0,20 procent av rösterna, samtidigt kom partiet in i tre kommuner. I det kommandet valet är det framför allt på den kommunala sidan som partiet vill vinna fler mandat.

Trots att partiet inte har så högt väljarstöd har många profiler lockats till partiet. Bland annat psykiatrikern David Eberhard, debattören Alexander Bard och den tidigare M-politikern Emelie Pilthammar.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00