Analys av 
Jacob Hederos

Kan Magdas turné kasta grus i EU:s maskineri?

Det finns en reell chans att Magdalena Anderssons charmoffensiv för en EU-gemensam insats kan sluta i en pyspunka. När Berlin och Bryssel redan bestämt sig, så låter det snarast som om den svenska statsministern kan sätta käppar i förhandlingshjulet.

Väntar nu andra dörrknackningar för statsministern? ”Jag
kommer att lägga en del av valarbetet åt sidan för att skapa en bred europeisk
koalition” <br>
Väntar nu andra dörrknackningar för statsministern? ”Jag kommer att lägga en del av valarbetet åt sidan för att skapa en bred europeisk koalition”
Foto: Jessica Gow / TT
Jacob Hederos

Tiden när övervinsterna landat i elproducenternas och elmarknadsspekulanternas famnar likt fallfrukt kan vara förbi. Det är i alla fall tugget på stan: Å ena sidan lägger det tjeckiska ordförandeskapet fram ett antal olika förslag för att minska priserna på gasen.

Å andra sidan lägger de också fram förslag som följer på EU-kommissionens ”inofficiella” förslag med ett pristak på ”inframarginella producenter av el”, alltså alla som inte producerar elen till det för stunden högsta priset på marknaden.

Oavsett vilket – båda förslagen innebär stora ingrepp i marknadens spelregler, där särskilt förnybara producenter kan förlora storsummor jämfört med i dag. 

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00