Illegala ålfiskare åker sällan dit – statssekreteraren udda fall

PM Nilsson togs på bar gärning under sitt ålfiske. Det är extremt ovanligt, enligt Havs- och vattenmyndighetens Martin Bjerner. ”Tittar man på statistiken så är man antingen på fel plats vid fel tidpunkt eller väldigt oförsiktig”, säger han till Altinget.

Socialdemokraterna vill att konstitutionsutskottet granskar rekryteringen av statssekreterare PM Nilsson och KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M).
Socialdemokraterna vill att konstitutionsutskottet granskar rekryteringen av statssekreterare PM Nilsson och KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Socialdemokraterna gör en KU-anmälan mot Ulf Kristersson. Detta på grund av de många frågetecken kring vad Ulf Kristersson säger att han visste om PM Nilssons tjuvfiske och kontakter med myndigheterna i samband med att han rekryterades som statssekreterare.

– Det har inte hänt särskilt många gånger i svensk modern historia att det framkommit att en av landets högsta chefstjänstemän aktivt ljugit för myndigheterna två gånger. Därav en gång till polisen i brottsutredande verksamhet, säger Ardalan Shekarabi, partiets rättspolitiska talesperson vid en pressträff på måndagen.

Men det är inte bara lögnerna inför två olika statliga myndigheter som gör statssekreteraren och den tidigare ledarredaktören PM Nilsson ovanlig. Att bli ertappad med nyvittjade ryssjor vid illegalt ålfiske är även det mycket sällsynt. Det förklarar Martin Bjerner, chef för Havs- och vattenmyndighetens fältkontrollenhet.

Under de drygt fem säsonger som myndigheten har bedrivit riktade insatser mot just det illegala ålfisket i framför allt Blekinge men även i Skåne, så är det blott en handfull fall där det har gått att koppla de beslagtagna redskapen till en ägare. Detta trots att man under åren tagit runt 1 200 redskap i beslag.

– Vi har något mer enstaka fall där vi har tagit någon på bar gärning, säger Martin Bjerner till Altinget och förklarar att en skärgård underlättar för den som tjuvfiskar, men gör jobbet mer utmanande för den som övervakar.

Så även om PM Nilsson anser sig tillhöra den sydsvenska ålfiskekulturen, så är det definitivt inte en del av kulturen att åka dit.

– Tittar man på statistiken så är man antingen på fel plats vid fel tidpunkt eller väldigt oförsiktig, säger Martin Bjerner.

Han är något frågande till PM Nilssons beskrivning på Facebook (PM Nilsson har än så länge vägrat svara på frågor från journalister) av hur Havs- och vattenmyndighetens kontrollanter agerande.

Nilsson skriver: ”Jag förstod inte vilka de var. De hade inga tecken på båt eller klädsel att de kom från en myndighet. De hade t-shirt.” Och att han för att undvika konflikt sa att han hade hittat ryssjorna och att de inte var hans.