Illegala ålfiskare åker sällan dit – statssekreteraren udda fall

PM Nilsson togs på bar gärning under sitt ålfiske. Det är extremt ovanligt, enligt Havs- och vattenmyndighetens Martin Bjerner. ”Tittar man på statistiken så är man antingen på fel plats vid fel tidpunkt eller väldigt oförsiktig”, säger han till Altinget.

Socialdemokraterna vill att konstitutionsutskottet granskar rekryteringen av statssekreterare PM Nilsson och KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M).
Socialdemokraterna vill att konstitutionsutskottet granskar rekryteringen av statssekreterare PM Nilsson och KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M).Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Socialdemokraterna gör en KU-anmälan mot Ulf Kristersson. Detta på grund av de många frågetecken kring vad Ulf Kristersson säger att han visste om PM Nilssons tjuvfiske och kontakter med myndigheterna i samband med att han rekryterades som statssekreterare.

– Det har inte hänt särskilt många gånger i svensk modern historia att det framkommit att en av landets högsta chefstjänstemän aktivt ljugit för myndigheterna två gånger. Därav en gång till polisen i brottsutredande verksamhet, säger Ardalan Shekarabi, partiets rättspolitiska talesperson vid en pressträff på måndagen.

Men det är inte bara lögnerna inför två olika statliga myndigheter som gör statssekreteraren och den tidigare ledarredaktören PM Nilsson ovanlig. Att bli ertappad med nyvittjade ryssjor vid illegalt ålfiske är även det mycket sällsynt. Det förklarar Martin Bjerner, chef för Havs- och vattenmyndighetens fältkontrollenhet.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00