Debatt

Id-kontrollerna ännu ett dråpslag mot Öresundsregionens arbetsmarknad

Regeringen vill återinföra ID-kontroller för att resa över Öresund. Det är olagligt, onödigt och orimligt, skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Återigen svarar regeringen på en kris med att riva sönder Öresundsregionen, skriver debattören.
Återigen svarar regeringen på en kris med att riva sönder Öresundsregionen, skriver debattören.Foto: Johan Nilsson/TT
Niels Paarup-Petersen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Rysslands vedervärdiga invasion av Ukraina har sänt miljoner av människor på flykt. Människor som letar efter nya hem för att känna sig trygga. Hem många hoppas snart kunna lämna för att åter ta sig tillbaka till Ukraina.

Regeringen helt fel ute

Att regeringen vill ha koll på vad som händer när flera hundratusentals människor kanske kommer till Sverige är inte konstigt. Men när regeringen svarar på ankomsten av flyktingar med att åter vilja införa ID-kontroller för att resa över Öresundsbron är den helt fel ute.

ID-kontroller innebär att de som opererar färjor och tåg ska säkra att alla personer som åker med deras fordon har ett giltigt ID. Det sker inte vid gränsen som man lätt kan tro. I stället stoppas exempelvis tåg på Köpenhamns flygplats och alla personer måste lämna tågen, gå igenom ID-kontroll och sedan gå på tåget igen. Det kan lätt ta en halvtimme. Förlorad tid och konsekvenserna för trafiksystemet är förödande för vår hårt drabbade region.

Enligt migrationsminister Anders Ygeman (S) skulle ID-kontroller göra att man får veta vilka som kommer och hur många. Men där är regeringen helt fel ute. Man kommer inte alls få veta vem som kommer in i landet. Det enda som händer är att väktare med begränsad utbildning på området kollar om personer som ska till Sverige överhuvudtaget har ett ID. Det kollas inte av vem personen faktiskt är och informationen registreras inte på något sätt.

Gränskontroller ett bättre verktyg

Vill man veta vem som kommer in i landet är de existerande gränskontrollerna ett bättre verktyg. EU-domstolen har dessutom i en dom från 2018 tydligt sagt att det är olagligt att kräva operatörsansvar över gränser inom EU, som mellan Danmark och Sverige. Redan innan den domen ifrågasatte Justitiekanslern huruvida ID-kontrollerna från 2015 var lagliga. Ukrainare har dessutom rätt att komma in i landet, vilket gör att de inte stoppas med ID-kontroller. Ingen annan med godkänd ID-handling heller.

2015 släppte Danmark igenom alla flyktingar igenom sin gräns och vidare till Sverige. I dag håller Danmark koll på sin gräns. Det är alltså en helt annan situation än 2015 när många som kom för att söka asyl stoppades av ID-kontroller på den danska sidan av gränsen. Så är det inte i dag.

Den som hoppas kunna nyttja hela vår region får alltför ofta veta från regeringen att det är inte ett hållbart alternativ.

Har du inget ID kan du helt enkelt ta bilen över bron och hoppa över ID-kontrollerna. För det så kallade operatörsansvaret gäller inte vid överfart med personbil. Svårare än så är det inte att undvika en ID-kontroll som förstör för en hel region. All tågtrafik över sundet och vidare ut i Skåne påverkas. Kraftigt. Det blir ännu ett dråpslag mot idén om den gränsöverskridande Öresundsregionen. Den som hoppas kunna nyttja hela vår region får alltför ofta veta från regeringen att det är inte ett hållbart alternativ, då deras vardag gång på gång rivs upp.

Skåne får lösa Sveriges utmaningar

Återigen svarar regeringen på en kris med att riva sönder vår region. Återigen utan att ge trafikoperatörerna och regionen ordentlig tid att ge input. Denna gång fick Region Skåne i praktiken en dag på sig. Återigen med tanken att Skåne och Öresundsregionen ska stå med kostnaden för att lösa Sveriges utmaningar.

Och för att strö salt i såret påstår regeringen att ID-kontroller inte hade några större negativa effekter för Öresundsregionen förre gången. Det är närmast skrattretande. ID-kontroller är helt enkelt olagliga, onödiga och orimliga. De är förödande för Öresundsregionens arbetsmarknad. Region Skåne är emot. Länsstyrelsen i Skåne är emot. Gränshinderrådet är emot. Näringslivet på regional och nationell nivå är emot. EU-domstolen är emot. Centerpartiet är emot. Det är dags för regeringen att ta sitt förnuft till fånga och dra tillbaka förslaget på ID-kontroller.

Nämnda personer

Anders Ygeman

Tidigare integrations- och migrationsminister (S), före detta energi- och digitaliseringsminister, inrikesminister
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00