Hon poddar om hästpolitik från riksdagen

Under förra mandatperioden grundades Riksdagens hästnätverk som ett forum för att lyfta viktiga frågor för svensk hästnäring. ”Man behöver inte alltid ha den här konfliktytan politiker emellan”, säger initiativtagaren Alexandra Anstrell (M) i Altingets serie om riksdagens föreningsliv.

Hösten 2020 startade Alexandra&nbsp;Anstrell (M)&nbsp;<i>Hästpartiet's Podcast&nbsp;</i>som bland annat gästats av finansmarknadsminister Niklas Wykman.
Hösten 2020 startade Alexandra Anstrell (M) Hästpartiet's Podcast som bland annat gästats av finansmarknadsminister Niklas Wykman.Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat
Miranda Olsson

Det är lite mer än en timme kvar innan försvarsutskottet samlas för att diskutera ytterligare stöd till Ukraina och lyssna till Försvarsmaktens redogörelse av sitt budgetunderlag.

Alexandra Anstrell är klar med morgonsysslorna i stallet och ska strax byta om. ”Som Stålmannen” säger hon när Altinget når henne.

Vid sidan av sitt riksdagsuppdrag och arbetet i utskottet grundade hon under förra mandatperioden Riksdagens hästnätverk.

Riksdagens klubbar

Riksdagsledamöter från de åtta partierna är välkomna att delta i riksdagshusets aktiva föreningsliv.

De kan bland annat samlas för att diskutera bil-, båt- och cykelfrågor, eller diskutera kristendomsfrågor, scoutliv och alkoholpolitik.

I flera fall är även tjänstemän välkomna.

Läs Altingets artikelserie om riksdagens nätverk och klubbar:

Vem är riksdagens bästa skytt?

Var tredje riksdagsledamot är ”alltid redo!”

Hon poddar om hästpolitik från riksdagen

– Vi ville gemensamt med andra partier lyfta viktiga frågor för hästnäringen och öka kunskapen. Då kan det också bli lättare att komma överens, eller i alla fall ha samma kunskapsgrund, även om vi inte landar i samma politiska lösningar, säger Anstrell.

– Sen har det hänt mycket, inte minst den senaste tiden, som påverkar hästnäringen, med ökade dieselpriser, högre foder- och elpriser.

Riksdagspartiernas engagemang för hästfrågorna ser olika ut. Centerpartiet har till exempel tagit fram ett så kallat ”hästmanifest” och inför valet presenterade Moderaterna 23 förslag för hästnäringen.

2020 startade Alexandra Anstrell (M) podden ”Hästpartiet's Podcast”, för att ytterligare nå ut med politiken och få inspiration från samtalen med en stor variation av gäster, alltifrån proffsryttaren Jens Fredricson till partikollegan Richard Herrey.

En av hennes favoritgäster var Ulla Håkansson som tävlat i sex OS.

– Det var fantastiskt att intervjua henne. Att som 85-årig dam fortfarande rida flera gånger om dagen. Jag var lite starstruck, säger Anstrell.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.