Hon får prinsparets skolpris

Ulrica Colliander, rektor på Karlbergs skola, tilldelas utmärkelsen Årets värdegrundsarbete 2021. Utmärkelsen delas ut av prinsparets stiftelse för att motverka mobbning, skriver Chef och ledarskap.

Ditte Roslund

Ulrika Colliander prisas för sitt arbete med att byta ut ordningsregler mot mjukare budskap. Budskapen illustreras i sex hjärtan, som ska genomsyra allt arbete i skolan. I början av skolåret fokuserar klasserna på ett hjärta en vecka i taget. Eleverna får då ta med sig ett hjärta hem varje vecka för att diskutera budskapet tillsammans med vårdnadshavarna.

– Alla ordningsregler togs bort, för med regler lägger man ansvaret på elever och vårdnadshavare. I stället för ordningsregler som undertecknas av vårdnadshavare kom vi tillsammans överens om att förhålla oss till våra hjärtan – vår gemensamma värdegrund på skolan. Genom aktivt arbete med förhållningssätt så återtar vi på skolan ansvaret för att vi tillsammans med våra elever följer vår värdegrund, säger Ulrika Colliander till tidningen Chef och ledarskap.

Årets värdegrundsarbete delas ut av Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse. Syftet är att motverka mobbning och verka för barn och ungas rätt att vara sig själva.

Nämnda personer

H.K.H. Prins Carl Philip

Prins av Sverige, Hertig av Värmland
Officer, studier i grafisk design (Rhode Island School of Design, 2007), Lantmästare (Sveriges Lantbruksuni. 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00