Om  
Maria Hemström Hemmingsson

Hon är Arbetsförmedlingens nya gd

Maria Hemström Hemmingsson blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Maria Hemström Hemmingsson har tidigare varit gd för flera myndigheter.
Maria Hemström Hemmingsson har tidigare varit gd för flera myndigheter.Foto: Henrik Montgomery/TT
Axel Hyttnäs Telin

Närmast kommer Maria Hemström Hemmingsson från jobbet som generaldirektör vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU). Tidigare har hon även varit gd på Inspektionen för socialförsäkringen och tillförordnad gd på Försäkringskassan.

Vid pressträffen säger Maria Hemström Hemmingsson att hon ser fram emot uppdraget, ”inte för att det är enkelt, utan för att det är viktigt”. Hon lyfter också 6,7 procent av befolkningen i ålderskategorin 16–64 år var inskrivna som arbetslösa vid Arbetsmiljöverket i december.

– Jag tror att det är lätt att vi till slut tycker att det är en vanlig nivå, att det är vad vi förväntar oss. Men då ska man komma ihåg att det här motsvarar 350 000 människor, säger hon.

Omfattande gd-rockad

Arbetsförmedlingen leddes av Maria Mindhammar från 2019 fram till i oktober. Hon har nu blivit ny gd för Migrationsverket efter Mikael Ribbenvik.

Sedan Mindhammars myndighetsbyte har Lars Lööw varit vikarierande generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Den 1 mars blir han i stället gd på Arbetsmiljöverket. Samma dag tar Maria Hemström Hemmingsson över.

Det är i nuläget inte klart vem som efterträder henne på IFAU, enligt uppgifter till Altinget från Johan Pehrsons stab. 

Nämnda personer

Maria Hemström Hemmingsson

Generaldirektör Arbetsförmedlingen
Fil. dr. i nationalekonomi (Uppsala universitet, 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024