Om  
Lars Lööw

Han blir ny gd för Arbetsmiljöverket

Under fredagen presentade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) vem som blir ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Lars Lööw blir ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Lars Lööw blir ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket.Foto: Ali Lorestani / TT
Albin Bohlin

Håkan Olsson har varit vikarierande generaldirektör för Arbetsmiljöverket sedan den 1 oktober. Detta efter att Erna Zelmin gick i pension i juni 2023 efter nio år på myndigheten. Under fredagsmorgonen presenterade regeringen att Lars Lööw kommer att ta över som ny generaldirektör.

– Jag är mycket glad att Lars Lööw tackat ja till uppdraget som chef och generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Han har en bred erfarenhet av arbete inom den offentliga sektorn samt en gedigen chefserfarenhet, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

I dag är Lars Lööw ställföreträdande generaldirektör för Arbetsförmedlingen. 2015–2020 var han generaldirektör för svenska ESF-rådet. Han var dessutom chef för Handikappombudsmannen 1999–2006.

– De senaste månadernas hemska olyckor visar på vikten av ett aktivt och förebyggande arbete. Därför ska Arbetsmiljöverket fortsätta att ta ansvar. Vi ska göra allt vi kan för att förhindra framtida olyckor. En utmaning blir att klara av hela bredden i myndighetens uppdrag, men jag är säker på att vi ska klara av det tillsammans på myndigheten, säger Arbetsmiljöverkets tillträdande generaldirektör Lars Lööw.

Han tillträder sin nya tjänst den 1 mars.

Nämnda personer

Lars Lööw

Generaldirektör Arbetsmiljöverket
jur. kand. (Stockholms uni. 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00