Här är miljöutredningarna som Kristersson förväntas lägga ner

Vilka utredningar löper högst risk för att läggas ned om Ulf Kristersson (M) blir statsminister? Vilka färdiga förslag kommer begravas på departementet? Och hur ser framtidsutsikterna ut för de olika delegationerna? Här är den blivande oppositionens farhågor inför ett regeringsskifte.

Vem riskerar att få packa ihop sin utredning om Ulf Kristersson (M) tillträder som statsminister? Altinget har sonderat farhågorna hos oppositionen.
Vem riskerar att få packa ihop sin utredning om Ulf Kristersson (M) tillträder som statsminister? Altinget har sonderat farhågorna hos oppositionen. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johanna Alskog

Vilka utredningar på miljöområdet som på olika sätt hänger löst lär naturligtvis framgå tydligare när förhandlingarna inom Kristerssons fyrklöver är färdiga. Men i samtal med representanter från partierna som står utanför förhandlingarna, så är det ett antal utredningar som anses få svårt att överleva ett regeringsskifte.

En återkommande utredning som anses vara rejält nedläggningshotad är den som leds av Göran Enander, med uppdraget att ta fram ett marknadsbaserat styrmedel för energieffektivisering, så kallade vita certifikat. Enander själv har kommenterat risken att arbetet kommer att avbrytas tidigare i veckan:

– Den dagen den sorgen. Vi har ett uppdrag som vi jobbar på med. Som situationen ser ut nu behöver man dessutom verkligen ta fram den här typen av åtgärder. Att inte utreda det här vore inte så klokt, säger han till Altinget.

Även utredningen med uppdrag att ta fram incitament för ökad utbyggnad av vindkraft återkommer i spekulationerna om utredningar under nedläggningshot. Utredningen leds av tidigare kommunalrådet från Leksand Ulrika Liljeberg – nybliven riksdagsledamot.

Utredningen har fått kritik för att vara för snävt inriktad enbart mot vindkraft, påpekar en politiker. Exempelvis har Camilla Brodin (KD) ifrågasatt S-regeringens upplägg.

– En liten muta här, då säger vi ja. Det kanske inte är riktigt det som är grejen. Vi vill se en utredning om lokala ersättningar som omfattar alla naturresurser: Vattenkraft, vindkraft, gruvor och elnät, sade hon till Altinget i våras.

Ingen tror egentligen att den parlamentariska Miljömålsberedningen står inför hot om nedläggning, däremot att de senaste direktiven kan tänkas komma att ses över. Högerpartiernas allmänna skepsis inför miljömålssystemet förväntas lämna avtryck på något sätt under mandatperioden.

Dessutom är frågan vem som ska ta över efter nuvarande ordförande Emma Nohrén. Nohrén (MP) har fått en riksdagsplats och beredningens ordförande ska ha en nedtonad partitillhörighet. Frågan är också om Socialdemokraterna fortsatt kommer att få ha två ledamöter i beredningen, att jämföra med övriga partier som har en vardera.

Få som Altinget pratar med tror att Miljömålsberedningens senaste betänkande, om klimatmål för konsumtionen respektive exporten, kommer att omvandlas i någon proposition. Däremot finns förväntningar på att beredningens havsförslag, som S-regeringen inte har gått vidare med, kommer att nå riksdagen.