Här är punkterna du inte får missa under Almedalen

Som vanligt är diskussionerna som rör de infrastrukturpolitiska utmaningarna och lösningarna tätt förekommande på Visbys gator under politikerveckan. Här kommer utvalda axplock ur Almedalsmyllan från Infrastrukturredaktören.

Flera vägval i infrastrukturen skärskådas under politikerveckan. <br>
Flera vägval i infrastrukturen skärskådas under politikerveckan.
Foto: Foto Henrik Montgomery
Jacob Hederos

Fjärrvärmens framtid under lupp

Avfallsförbränningens roll för att minska utsläppen i uppvärmningssektorn har varit en framgång på flera sätt, men i och med ökade återvinningsambitioner, som tar flera steg upp i avfallstrappan, ställs det högre krav i flera led.

Antalet evenemang är många i sammanhanget – men nämnas kan branschföreningen Avfall Sveriges inbjudan för att diskutera hur mängden plast ska minska i avfallsmixen på onsdagsmorgonen.

Under tisdagseftermiddagen samlas sedan ett antal parter i Opinionstältet för att se till alternativen för fjärrvärmen, och under torsdagsförmiddagen möts ett antal branschaktörer upp för att bland annat se på incitamenten för att få ner de fossila utsläppen inom sektorn.

Drönarmotorvägar?

Kan vissa logistikutmaningar lösas genom fler transporter med drönare? Det östgötska samarbetet Aero EDIH sätts under lupp av bland andra representanter från Luftfartsverket och Rise, på Trappgränd 4 under onsdagslunchen, klockan 12-13.

Nästa nationella plan tar form

Efter att regeringen dragit i gång arbetet med infrastrukturplaneringen inför nästa nationella plan, kan det passa att börja inspireras av de diskussioner som också tar upp frågan på Visbys gator. Under torsdagsförmiddagen bjuder Trivector in till samtal om hur transporteffektiviseringen ska spela in i sammanhanget.

fredagen efter lunch samlas tunga trafikröster, bland annat Trafikverkets generaldirektör, för att diskutera hur Sverige ska leva upp till de infrastrukturutbygges mål som satts upp gentemot EU-nivån på trafikinfrastruktursområdet. Banorna i Norra Sverige står i fokus för seminariet, som arrangeras av bland andra Botniska korridoren.

Vad hände med den digitala infrastrukturen?

”Hur kommer det sig att utbyggnad av digital kommunikation inte uppfattas lika viktig som planering av järnvägar, motorvägar, hamnar och flygplatser när det är avgörande för den gröna omställningen, en modern offentlig sektor och ett konkurrenskraftigt näringsliv?”

En passande frågeställning i sammanhanget kan tyckas, då det endast är ett evenemanget som uttryckt berör bredbandsfrågor under årets politikervecka. På fredag förmiddag bjuder Techarenan in bland andra digitaliseringsministern Erik Slottner till ett panelsamtal om varför Sverige tappat fart i den digitala utbyggnaden.

Ett (av flera) krockande el-val

Lösningar på regelhinder utlovas

Mälardalssamarbetet Electrification Hub och Mistra REES sätter lagstiftning, ekonomiska regler och andra ”systemtröghetsfaktorer” under lupp för att reda i vad det är som hindrat eller fördröjer ”förmågan att implementera och skala upp elektrifieringen i vårt samhälle.” Kan bli en matig genomgång, och lösningar utlovas likaså. På fredagsmorgonen 09:00 - 09:55, Mellangatan 1.

Från fritidsbåtar till handelsflottar – el till havs

Efter att regelverken på EU-nivå är satta undersöks och pågår elektrifiering av sjöfarten för fullt. Branschrepresentanter och politiker samlas för att diskutera hur, och om, elektrifieringstakten av sjöfarten ska få ytterligare fart på fredagsmorgonen - Marint forum, Hamngatan 1, 09:30 - 10:15 

Bortom bilen?

”Kan vi skapa ett fossilfritt samhälle till 2045, där alla har rimlig möjlighet att nå sina mål, även utan egen bil?” Det är huvudfrågan som ställs på fredagslunchseminariet i ”2030-arenan” till en panel med bland andra representanter från Moderaterna, Miljöpartiet, VTI och K2. Mellangatan 27, 12-12.45.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00