Han ska skolas in i Centerns hjärtefrågor

Centerns försvarspolitiker Daniel Bäckström får en större portfölj och blir även partiets landsbygdspolitiska talesperson. Men han tycker inte det går att jämföra med när statsminister Stefan Löfven strök landsbygdsministern och flyttade över frågorna på Ibrahim Baylan (S).

Dubbeljobb. Daniel Bäckström har sedan tidigare försvarspolitiken på sitt bord, nu tar han även över rollen som landsbygdspolitisk talesperson från C-kollegan Kristina Yngwe.
Dubbeljobb. Daniel Bäckström har sedan tidigare försvarspolitiken på sitt bord, nu tar han även över rollen som landsbygdspolitisk talesperson från C-kollegan Kristina Yngwe.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Varför blir du landsbygdspolitisk talesperson?

– Jag bor ju i Värmland, i Säffle, ute på landsbygden. Jag har jakthundar och nordsvenska hästar, är intresserad av jakt, landsbygd och skog. Det här är frågor som ligger mig nära.

– Frågorna om hur vi jobbar för att stärka och utveckla landsbygden är viktiga och roliga.

Men det hänger väl också ihop med att nuvarande talespersonen, Kristina Yngwe, lämnar riksdagen vid valet?

C tappar tunga företrädare inom landsbygd och miljö

De här tre centerpartisterna lämnar alla riksdagspolitiken efter valet:

Kristina Yngwe, landsbygdspolitisk talesperson och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Peter Helander, skogspolitisk talesperson

Magnus Ek, miljöpolitisk talesperson

– Vare sig Peter Helander eller Kristina Yngwe tänker kandidera till riksdagen i valet. Men Peter fullföljer uppdraget som skogspolitisk talesperson mandatperioden ut och Kristina som ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Statsminister Löfven har fått hård kritik från LRF och flera partier för att inte längre ha en landsbygdsminister. Gör inte Centern samma sak nu när du både ska vara försvarspolitisk- och landsbygdspolitisk talesperson?

– Hela gänget är ju kvar på miljö- och jordbruksutskottet. Jag går in i teamet för att komma in i arbetet. På så sätt kan jag bli förberedd så bra som möjligt och kan växa in i det här.

Tycker du att det var en orättvis jämförelse?

– Jag ser inte kopplingen. Landsbygden är en av våra prioriterade frågor, som är högt på partiets dagordning, medan regeringen inte visar det engagemanget och väljer att ta bort ministerposten. Men det är upp till dem hur de organiserar sitt arbete.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.