Guteland (S) vann mot partistyrelsen – höjda krav på djurskydd vid offentlig upphandling

Jytte Gutelands förslag om att Socialdemokraterna vill göra det obligatoriskt att ställa höga krav på djurskydd och låg användning av antibiotika vid offentlig upphandling fick kongressens stöd.

Jytte Guteland (S) som fick kongressen med sig på att ta ställning för ett starkare djurskydd vid offentlig upphandling.
Jytte Guteland (S) som fick kongressen med sig på att ta ställning för ett starkare djurskydd vid offentlig upphandling.
Johan Manell

Mycket gick partistyrelsens väg på Socialdemokraternas kongress. Men europaparlamentarikern Jytte Guteland (S) lyckades få med sig en majoritet av ombuden för att ta med en skrivning om ett stärkt djurskydd i partiets riktlinjer.

– Jag är glad att kongressen tar ställning till att vi vill stärka djurskyddet och vi också vill använda offentlig upphandling ännu tydligare för att få ett bättre djurskydd, säger hon till Altinget.

Texten

Det ger en liten adrenalinkick.

Jytte Guteland (S), europaparlamentariker, Om hur det känns att vinna över partistyrelsen.
Gutelands skrivning, som nu alltså också är Socialdemokraternas officiella linje är:

”Socialdemokraterna värnar den nya djurskyddslagen och som slår fast att djur ska kunna bete sig naturligt. Sverige ska ha en stark djurtillsyn så att lagar och regler efterlevs. Vid offentlig upphandling av animaliska livsmedel vill vi göra det obligatoriskt att ställa krav på att produktionen ska ha skett med höga krav på djurskydd och låg grad av användning av antibiotika”

Skandaler

Bakgrunden till att Guteland lade fram förslaget är inte minst de skandaler som skett senaste året, kring skållade kycklingar, undernärda kor och grisar som sparkats och plågats med kedjor.

– Jag tror att de allra flesta i Sverige tror att djur inte lider i svensk djurhållning. Och att det har varit ett uppvaknande med de här skandalerna vi har sett. Så det är dags för oss att ta nya tag när det gäller djurskyddet och markera att vi vill se en anständig djurhållning och att vi står på den sidan, säger Guteland.

Offentlig upphandling

Den offentliga upphandlingen ser Guteland som ett viktigt verktyg i den kampen.

– Det kanske för kommunerna kommer innebära ett och annat svettigt kommunalråd, för att citera partiledaren. Men jag tror att det är en bra ansträngning för att få till livsmedel som vi kan vara trygga med har producerats på rimliga villkor. Och där vi kan vara trygga som medborgare och konsumenter att vi inte bidrar till djurens lidande.

Bara början

Att skrivelsen nu står med i Socialdemokraternas riktlinjer ser Guteland som ett startskott på ett fortsatt arbete för att stärka djurens rättigheter. Den offentliga upphandlingen är bara ett första steg enligt henne.

– Vi behöver titta på olika verktyg och den offentliga upphandlingen är ett. Jag är jätteglad att partikongressen valde att fokusera på det nu. Men jag ser det som en start på en debatt om djurens villkor kommande år.

Hur känns det att ha fått med sig kongressen och vinna mot partistyrelsen?

– Det är alltid en väldigt härlig känsla. Det ger en liten adrenalinkick.

Nämnda personer

Jytte Guteland

Riksdagsledamot (S)
Fil. mag i nationalekonomi (Södertörns högskola, 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00