GU fortsätter som riksidrottsuniversitet

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att förlänga förtroendet för Göteborgs universitet som riksidrottsuniversitet fram till 2026.

Ditte Roslund

2015 blev Göteborgs universitet ett av Sveriges första riksidrottsuniversitet. Nu har  Riksidrottsstyrelsen beslutat om vilka lärosäten som ska få förtroende som riksidrottsuniversitet under perioden 2022-2026, och Göteborgs universitet är ett av dem.

– Det här ger oss möjlighet att bygga vidare på den fina utvecklingsresa vi har gjort sedan vi blev Riksidrottsuniversitet år 2015 och att stärka vårt samarbete med idrottsrörelsen och andra lärosäten, säger Astrid Schubring, projektledare för Riksidrottsuniversitet på Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Erbjuds anpassad studiegång

Riksidrottsuniversiteten tar emot idrottare som spelar i högsta divisionen eller på landslagsnivå. Antagna vid ett riksidrottsuniversitet kan erbjudas en anpassad studiegång, till exempel alternativa examinationer när tentamen krockar med tävlingar. Studenterna har också tillgång till gym och idrottspsykologiskt stöd. Syftet är att elitidrottare ska kunna utbilda sig samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär. 

Övriga riksidrottsuniversitet under perioden är Gymnastik- och idrottshögskolan, Kungliga Tekniska Högskolan, Halmstad högskola, Malmö universitet, Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska Högskola, Mittuniversitetet och Umeå universitet.

Nämnda personer

Astrid Schubring

Docent i idrottsvetenskap Göteborgs universitet
Doktor i idrottsvetenskap (Universität Tübingen)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00