Gasen sipprade in i sista stund vid Cop27

Det här är historien om klimattoppmötet, där utvecklingsländerna fick en seger och 1,5-gradersmålet nästan försvann ut i den egyptiska ökensanden.

Saudiarabien kan ses som en av de större vinnarna när länderna natten till söndag enades om det slutgiltiga avtalet för Cop27. Här Egyptens ordförande Sameh Shoukry tillsammans med Kuwaits kronprins och Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir.
Saudiarabien kan ses som en av de större vinnarna när länderna natten till söndag enades om det slutgiltiga avtalet för Cop27. Här Egyptens ordförande Sameh Shoukry tillsammans med Kuwaits kronprins och Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Danmarks tillförordnade klimatminister Dan Jørgensen (S) satt som en av de första ministrarna redo i Nefertiti-plenisalen strax före klockan halv fyra natten till söndagen, då det slutgiltiga avtalet för Cop27 skulle antas.

Klimatmötet var då redan mer än 30 timmar försenat och därmed det tredje mest försenade i Cop:s historia.

Ute i vestibulen hade delegater och journalister vaknat ur sina desperata försök att ta en powernap.

Tvärs över två svarta fåtöljer låg Seve Paenui, finansminister för önationen Tuvalu, fortfarande klädd i sin svarta kavaj med kavajnålar till stöd för 1,5-gradersmålet och minskning av fossila bränslen.

Båda frågorna var fortfarande uppe i luften.

Klimatmötet Cop27 i Egypten avslutades med en historiskt stor eftergift till utvecklingsländerna, som fick en fond för förluster och skadefinansiering, och en maktkamp mellan EU och framför allt Egyptens oljeproducerande grannländer, som försökte urvattna klimatambitionerna från förra årets avtal i Glasgow.

Klockan 04:12 slog Sameh Shoukry, Egyptens utrikesminister och Cop27-ordförande, klubban i bordet för första gången. Han började med att tacka alla parter för det goda samarbetet under två mycket långa veckor.