Fridolin vill skärpa kraven på biblioteken

UTREDNING. I Gustav Fridolins första betänkande föreslås skärpningar i skollagen som ska ge fler elever bättre skolbibliotek. Därtill krav på bemanning och tillsyn. Men bokbussarna behöver inte skrotas.

Statliga utredaren Gustav Fridolin (MP) har nu lämnat över sitt första delbetänkande till regeringen.

I enlighet med direktiven föreslås nu att skolbibliotek tydligt definieras i skollagen och det anges en lägstanivå för vad alla elever har rätt till. 

Men det innebär inte att bokbussarna måste skrotas, de kommer vara tillåtna även om alla förslagen genomförs.

– Men det borde finnas en överenskommelse mellan skolan och folkbiblioteket om hur det ska se ut. Till exempel om hur många timmar man ska ha rätt till i bokbussen och hur ofta den ska komma till skolan, säger Fridolin till Altinget.

– När man kan behöva en annan lösning är bokbussen ett verktyg att använda. Men då får man också bedöma om de krav som kommer finnas i skollagen uppfylls.

Läs mer om de nya kraven på biblioteken och personalen i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Westerberg skyller L-kris på Alliansen och M vill prioritera lärare Överblick: Westerberg skyller L-kris på Alliansen och M vill prioritera lärare Næste artikel Hallå där Gudrun Brunegård (KD) – hoppar in som vaccinationssköterska Hallå där Gudrun Brunegård (KD) – hoppar in som vaccinationssköterska