Fridolin om sin utredning: "Får inte vara för stort utrymme för att skapa smitvägar"

INTERVJU. Tidigare utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) utreder nu en acceptabel lägstanivå för skolornas skolbibliotek. Balansgången blir att samtidigt skapa utrymme för lokala anpassningar.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Josefin Lingström

Nu i november ska Gustav Fridolin redovisa sin utredning om stärkta skolbibliotek och läromedel.

Inte en del av skolan

Han förklarar att det finns två problem med skolbiblioteken i dag. Det ena är att många elever, trots skollagens skrivning, inte har tillgång till ett skolbibliotek. Det andra är att där det finns skolbibliotek, så är det ofta inte del av skolans systematiska kvalitetsarbete.

– Det finns en stark parallell till elevhälsan i början av 2000-talet. Då fanns det många rektorer som inte använde elevhälsan, sen kom skollagen som fick ett stort genomslag. I dag används elevhälsan i hela skolan, säger Fridolin och fortsätter:

– Vi behöver ta samma steg med skolbiblioteken. En lagstiftning kan inte lösa allt, men den kan säkra att biblioteket är en naturlig del av vad rektorn ser som sina verktyg och uppgifter.

Staten har ett uppdrag att se till att förutsättningarna är de bästa. Då är läromedel en central fråga, men en som staten inte har ägnat sig till på många år.

Gustav Fridolin (MP)
Statlig utredare

Läs mer om hur Fridolin ser på att gå från minister till utredare och vilka förslag han vill se, i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00