Fossilfritt Sverige pressar regeringen om tillståndsprocesserna

Det finns en stor otålighet inom näringslivet att regeringen ska genomföra de förslag som finns för att korta tillståndsprocesserna, enligt Fossilfritt Sverige-samordnaren Svante Axelsson. På tisdagen lämnar Fossilfritt Sverige över en lista med tolv färdigutredda, prioriterade förslag till regeringen.

”I en tid när industrin vill höja tempot är själva tiden för tillståndsprocesserna självklart en helt avgörande fråga. Därför är det hög tid att ta några förslag som redan är utredda och klara att klubba igenom.” säger Svante Axelsson. 
”I en tid när industrin vill höja tempot är själva tiden för tillståndsprocesserna självklart en helt avgörande fråga. Därför är det hög tid att ta några förslag som redan är utredda och klara att klubba igenom.” säger Svante Axelsson. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johanna Alskog

Tolv förslag plockade från två olika utredningar – Klimaträttsutredningen och Miljöprövningsutredningen – det lämnar Fossilfritt Sverige över till regeringen på tisdagen. De tolv förslagen syftar alla till att korta ner och effektivisera tillståndsprocesserna och de har tagits fram i dialog med de 22 branscher som är med i Fossilfritt Sverige-initiativet.

”Det finns givetvis fler förslag som är viktiga att genomföra men vår bedömning är att dessa tolv förslag har stöd och är viktiga.” skriver nationella samordnaren Svante Axelsson i inledningen till rapporten.

Tillståndsprocesserna i Sverige i dag är inte gjorda för en omvärld som utvecklas oerhört snabbt, enligt Svante Axelsson. Tempot i den industriella klimatomställningen ökar i både USA och EU, för Sverige gäller det att öka sin attraktionskraft på alla nivåer.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00