Försvaret begär stora lättnader i miljökraven

Ska Försvarsmakten kunna växa snabbt, då krävs rejäla lättnader i miljöregelverket under fem års tid. Det skriver myndigheten i en hemställan till miljödepartementet. Bland annat vill Försvarsmakten inskränka allmänhetens möjlighet att yttra sig.

Nuvarande tillstånd är inte tillräckliga för att kunna hantera den mängd flygrörelser kvälls- och nattetid som
krävs för att kunna utbilda stridspiloter, skriver Försvarsmakten till miljödepartementet.
Nuvarande tillstånd är inte tillräckliga för att kunna hantera den mängd flygrörelser kvälls- och nattetid som krävs för att kunna utbilda stridspiloter, skriver Försvarsmakten till miljödepartementet.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

När Försvarsmakten ska växa i raskt tempo, så växer även behoven att använda skjutfält och flygplatser. Men processerna för tillstånd och anmälningar enligt miljöbalken utgör besvärliga käppar i hjulet för att kunna skala upp enligt planen. Därför har försvaret nu skickat in en lista på förordningsändringar som myndigheten anser är helt nödvändiga .

– I nuläget bedömer man att möjligheterna för utbildning, övning och skarp verksamhet som krävs inte är tillräckliga, säger Erik Karlsson, pressekreterare vid Försvarsmakten, till Altinget.

Det är långt ifrån första gången som Försvarsmakten är på regeringen om att få ändringar i miljölagstiftningen. Senast var i budgetunderlaget, för 2023-2025, där försvarsmyndigheten begär ändringar för att bli prioriterad i tillståndsprocesserna, men även att processerna skulle förkortas.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00