Kristersson ger försvaret i uppdrag att stötta polisen

Försvarets samarbete med polisen ska omedelbart stärkas för att möta det grova våldet. Men det krävs också lagändringar för mer militärt stöd. Det säger statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer efter dagens möte med överbefälhavaren och rikspolischefen.

Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Efter att statsminister Ulf Kristersson (M) under fredagen träffat polisledningen och överbefälhavare Micael Bydén ska regeringen i nästa vecka besluta om att ge polisen och Försvarsmakten i uppdrag att omedelbart stärka och se över sitt samarbete för att möta det grova våldet.

– Våldsvågen vi ser saknar motstycke i Sverige och Europa. Inget annat land har en situation som den vi ser i Sverige, säger Ulf Kristersson vid en pressträff.

Försvarets stöd till polisen kan bland annat handla om sprängmedelskompetens och helikopterlogistik.

– Exakt hur det här ska utformas är förstås någonting som måste grundas på polisens behov, säger justitieminister Gunnar Strömmer vid pressträffen.

Behövs lagändringar

I ett nästa steg behövs även förändringar i lagstiftningen för att Försvarsmaktens stöd till polisen ska kunna bli mer omfattande, säger justitieministern. Men vilka justeringar det kan handla om ska regeringen återkomma om. 

Enligt statsminister Ulf Kristersson kommer det ta tid att lösa problem som växt fram under lång tid, men han säger också att det nu handlar om att hålla uppe tempot.

– Ska man göra saker som är långsiktiga måste man ha driv i steget, öka hastigheten, säger han.

I sin regeringsförklaring tidigare i höstas meddelade Kristersson att han avsåg att inrätta en särskild funktion på Statsrådsberedningen för att korta utredningstider.

– Det finns en fara i dröjsmål i Sverige i dag.

Se pressträffen i efterhand

 
Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00