Se sändningen i efterhand: Debatt om anonyma påverkanskampanjer

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) möter de andra partierna i en riksdagsdebatt om anonyma påverkanskampanjer och hur förtroendet för partiväsendet och demokratin kan upprätthållas. Här kan du se sändningen i efterhand.

Debatten med bland andra justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Socialdemokraternas Anders Ygeman inleddes klockan 11 på måndagsförmiddagen.
Debatten med bland andra justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Socialdemokraternas Anders Ygeman inleddes klockan 11 på måndagsförmiddagen.Foto: Henrik Montgomery, Lars Schröder/TT
Axel Hyttnäs Telin

Den särskilda debatten om anonyma påverkansoperationer begärdes av Centerpartiet efter Kalla faktas program ”Undercover i trollfabriken”. TV4-programmet kunde visa att Sverigedemokraterna har drivit flera anonyma konton på sociala medier.

Centerpartiets Malin Björk menar att ”strategiska förvillelser” inte hör hemma i en demokrati och tar upp Vladimir Putins trollarméer som exempel.

– Det har varit ett verktyg för totalitära och auktoritära stater under historiens lopp. Det är ett ideologiskt vapen att påverka opinionen och politiken utan att ansträngningarna och den rätta avsändaren märks, säger hon i debatten.

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson välkomnar debatten, men anklagar också C för att vilja skruva upp tonläget ytterligare. Han tar också upp exempel på vad SD har fått utstå genom årens lopp.

– Sverigedemokraterna som parti har i modern tid fått uppleva mötesstörningar historiskt i en lång rad val, utan att det vållat en större debatt. Snarare har det drivits på och hejats på från politiska motståndare, säger han.

Mattias Bäckström Johansson säger också att SD:s hemsida har blivit utsatta för överbelastningsattacker i de två senaste valen och att radiostationer inom Sveriges Radio instruerades att kalla SD för negativa epitet inför riksdagsvalet 2010.

Strömmer: Måste agera med gott exempel

Från regeringen deltog justitieminister Gunnar Strömmer (M). Både inhemska och utländska aktörer bedriver påverkansoperationer som regeringen ser som ett hot som måste tas på stort allvar.

Politikerna har ett ansvar, menar Strömmer.

– Det är vi som har och söker väljarnas förtroende som måste agera med gott exempel. Det behövs en partipolitisk diskussion om hur vi kan stärka arbetet för att sprida korrekt och saklig information.

Flera partier har öppnat för att förbjuda partier från att använda sig av anonyma konton. Gunnar Strömmer säger dock att man ska vara försiktig med lagstiftning på området.

Se sändningen i efterhand

Nämnda personer

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

Anders Ygeman

Riksdagsledamot (S), talesperson migrations- och socialförsäkringsfrågor
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

Mattias Bäckström Johansson

Riksdagsledamot (SD), partisekreterare, ledamot i partistyrelsen
Driftingenjör (Högskolan i Kalmar, 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024