EU-topp vill hem för att stärka Socialdemokraternas klimatarbete

Jytte Guteland har lämnat partigruppledarrollen i miljöutskottet, men saknar fortsatt en efterträdare i förhandlingarna om utsläppshandeln. Men fokus är nu inriktat på att flytta hem för att bidra till bygget av ”ett starkt nät av klimatengagerade” inom S.   

”Det finns gott om klimatengagerade, men jag tycker verkligen att vi måste vara rätt många för att bygga det nätet. Det ska ju bli stort.”<br>
”Det finns gott om klimatengagerade, men jag tycker verkligen att vi måste vara rätt många för att bygga det nätet. Det ska ju bli stort.”
Foto: Axel Hilleskog / SvD / TT
Jacob Hederos

Efter åtta år som EU-parlamentariker åker Jytte Guteland just nu runt i Stockholm och kranskommunerna för att samla ihop stöd till partiet och till sin riksdagsplats.

Som tidigare gruppledare i parlamentets miljö- och livsmedelsäkerhetsutskottet och ansvarig för utsläppshandelsförhandlingen i sin partigrupp har hon skaffat sig en av de tyngsta positionerna i parlamentet.

Men hittills har hon inte ångrat beslutet. Beslutet att lämnat Bryssel och istället sikta på en plats i riksdagen baseras framför allt på två saker.

– Det ena är att vara del av ett regeringsunderlag som har möjlighet att vara den ledande regeringen för klimatomställningen, säger Guteland till Altinget och fortsätter: 

– Den andra delen är att vara en spindel för grön omställning genom att verka i mitt parti. Där ser ju jag att Socialdemokraterna har en så viktig roll, för vi kan verkligen koppla klimatomställningen till ett samhällsbygge. Vi kan se till att det blir en bred omställning som görs på ett smart sätt för hela samhället. Ett slags socialt ingenjörsbygge för grön omställning. Jag tror väldigt mycket på det.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00