Ett års vattenkraftspaus – nu fortsätter allt som förut

Med hänvisning till det allvarliga läget i elsystemet satte regeringen omprövningarna av vattenkraftens miljötillstånd på ett års paus. Snart är pausen över, men inga regeländringar hinner komma på plats. Energiföretagens vattenkraftsexpert Johan Bladh kallar regeringens agerande ”egendomligt”.

Vid lucia förra året meddelade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff att processen för omprövning av vattenkraftens miljötillstånd sätts på ett års paus "med hänsyn till det allvarliga läget i elsystmet".
Vid lucia förra året meddelade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff att processen för omprövning av vattenkraftens miljötillstånd sätts på ett års paus "med hänsyn till det allvarliga läget i elsystmet".Foto: Marko Säävälä/TT
Johanna Alskog

Den 1 februari ser omprövningarna av vattenkraftens miljötillstånd ut att rulla igång igen. Det är i alla fall de signaler som kommer från klimat- och näringslivsdepartementet, enligt Johan Bladh, branschorganisationen Energiföretagens vattenkraftsexpert.

– Beskedet är att vi inte ska vänta oss någon pausförlängning. Det är inte heller något som vi har drivit, vi har fokuserat på de förändringar som vi vill se, säger han till Altinget.

Men några regeländringar kommer inte att vara på plats den 1 februari, löd beskedet från klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) statssekreterare Daniel Westlén vid ett seminarium som Energiföretagen arrangerade nyligen. Det krävs ytterligare några månader eller upp till ett halvår för att sjösätta de förändringar som departementet nu förbereder.

Löftena i Tidöavtalet

Bättre förutsättningar för vattenkraften

Omprövningen av miljötillstånd för vattenkraften pausas tills det är kartlagt vilka konsekvenser omprövningen får för elproduktionen. Ett nytt regelverk för omprövning tas fram som säkerställer att intresset av elförsörjning väger mycket tungt, samtidigt som småskaliga aktörer inte får helt orimliga kostnader för nyprövning. Prövningen ska ta hänsyn till fiskvandringsvägar, men också återskapandet av strömmande vatten i fler tidigare torrlagda strömfåror. Det är också angeläget att ta hänsyn till att vissa äldre vattenkraftverk i sig utgör kulturhistoriskt värdefulla miljöer.

ur Tidöavtalet

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00