”En förfärlig valrörelse” – hård kritik på eftervalsanalyserna

Paneldeltagarna vid Ideell arenas och Kulturhuset stadsteaterns eftervalsanalyser var överens om att de stora frågorna har varit märkligt frånvarande under valrörelsen.

Vänstra bilden: Zina Al-Dewany, Mattias Svensson, Omar Makram, Carl Schlyter. Högra bilden: Ulrika Stuart Hamilton, Noura Berrouba, Erik Amnå. 
Vänstra bilden: Zina Al-Dewany, Mattias Svensson, Omar Makram, Carl Schlyter. Högra bilden: Ulrika Stuart Hamilton, Noura Berrouba, Erik Amnå.  Foto: Anders Gustafsson
Anders Gustafsson

Zina Al-Dewany, ledarskribent på Aftonbladet, menade till och med att debatten har upptagits av ”skitfrågor”, och att det har bidragit till att vi fick ett sjunkande valdeltagande för första gången på 20 år.

Carl Schlyter, kampanjledare för systemförändring och klimat på Greenpeace, hade önskat att partierna hade fokuserat mer på vad de själva vill åstadkomma i stället för på varför de andra partierna är dåliga.

De båda deltog under onsdagskvällen tillsammans med Mattias Svensson och Omar Makram på Idébaren, ett samarbete mellan Kulturhuset stadsteatern, tankesmedjan Timbro, Arena idé och Stiftelsen höj rösten.

På torsdagen arrangerade Ideell arena ett panelsamtal där fokus helt låg på civilsamhället. Där märktes av en hel del oro, inte minst från Noura Berrouba som är ordförande för LSU.

– Civilsamhället blev bortdribblat i valrörelsen, sade Berrouba.

Hon fruktar en ”miljardslakt” på både folkbildning och bistånd.

– Vi behöver mobilisera, även på nya sätt. Kanske kan ett sätt vara att använda juridiken, menade hon.

Inte minst fruktar hon det krympande utrymme för civilsamhället som ungdomsrörelsen har varnat för under en längre tid.

Under torsdagen lanserades Snabbtänkt 2022, en antologi med bidrag från en lång rad forskare. Redaktörer är Niklas Bolin, Kajsa Falasca, Marie Grusell och Lars Nord. Snabbtänkt är ett ett initiativ från forskningscentret DEMICOM vid Mittuniversitetet.