Efter läkaruppropet: ”Sommaren värre än någonsin” – ny regiondirektör ger hopp

Kritik från över 170 läkare fick Region Norrbottens regiondirektör att lämna. Nu tar Ulf Bergman över. Beskedet välkomnas av den regionala läkarföreningen som samtidigt pekar på att mycket återstår att göra: ”Förtroendet är kört i botten”.

174 läkare vid Sunderby sjukhus riktade i ett öppet brev hård kritik mot den tidigare regiondirektören. Altinget har pratat med Ulf Bergman som nu tar över efter mer än 40 år i regionen. 
174 läkare vid Sunderby sjukhus riktade i ett öppet brev hård kritik mot den tidigare regiondirektören. Altinget har pratat med Ulf Bergman som nu tar över efter mer än 40 år i regionen. Foto: Simon Eliasson, Anders Alm
Miranda Olsson

– Det här är den mest utmanande sommaren som jag har varit med om, säger Ulf Bergman om den bemanningskris som är påtaglig i Region Norrbotten.

Han har arbetat i regionen sedan 1978 och är sjuksköterska i grunden. Det senaste året har han arbetat som divisionschef med ansvar för primärvård men i juli tillträdde han som tillförordnad regiondirektör, mitt i vad han kallar ”en besvärlig vårdplatssituation”.

Anna-Stina Nordmark Nilsson, tidigare regiondirektör, avgick efter krav från över 170 läkare på Sunderby sjukhus. I ett öppet brev beskrev läkarna situationen på sjukhuset som katastrofal och önskade ett ”radikalt förändrat ledarskap”.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00