Efter kritiken – program för fler myndigheter utanför Stockholm föll platt

Riksrevisionen kallar statens försök för fler statligt anställda i hela landet för ett misslyckande. Oppositionen vill se en tydligare plan från regeringen, men fick se krav på ett nytt program röstas ner av riksdagen.

Den nya Utbetalningsmyndigheten, som inrättades vid årsskiftet, hamnade av säkerhetsskäl i Hammarby sjöstad i Stockholm.
Den nya Utbetalningsmyndigheten, som inrättades vid årsskiftet, hamnade av säkerhetsskäl i Hammarby sjöstad i Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT
Miranda Olsson

Trots en blocköverskridande enighet om att öka myndighetsjobben utanför Stockholm har andelen statligt anställda minskat. Ett misslyckande för utlokaliseringspolitiken, menade Riksrevisonen i en granskning som presenterades för snart ett år sedan.

På onsdagen debatterades rapporten i riksdagen och regeringens svar på arbetet för att fler myndigheter ska placeras utanför Stockholm.

– I den bästa av världar, om man tillät sig att drömma fritt, vore det bara att etablera dem där det kändes mest regionalpolitiskt lämpat, utan tanke på bostads- och kompetensförsörjning. Men verkligheten är lite mer komplicerad än så, säger riksdagsledamoten Eric Palmqvist (SD), ansvarig för frågor om regional utveckling.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00