Det våras för Löfven

KOMMENTAR. Riksdagen kommer i början av december ta ställning till Stefan Löfven som statsminister. Han är själv positiv till talmannens förslag, vilket kan peka på att han vädrar morgonluft i sin kamp för att locka över C och L.

Efter Annie Lööfs misslyckade sondering blir talmannens nästa drag att lägga fram ett nytt namn för omröstning i kammaren. Den här gången får Stefan Löfven chansen. Formellt kommer han att nomineras den 3 december, vilket innebär att en omröstning kan hållas tidigast den 5 december.

Läs också: Ännu ett misslyckande – nästa på gång

Lööf kungamakare  

Löfven har nu tio dagar på sig innan han ska lämna besked till talmannen vilken regering han vill ska prövas. Återigen är det Centerpartiet som sitter på avgörandet. Oavsett vilken regering som Löfven väljer att gå fram med kommer med största sannolikhet M, KD och SD att rösta nej. Men om C i det läget väljer att rösta ja eller att avstå räcker det.  

Frågan nu är vilket alternativ som Löfven kommer att pröva. Han vill helst se en blocköverskridande regering. Både C och L har hittills uteslutet att sitta i en S-ledd regering. Men både Jan Björklund och Annie Lööf har sagt att det gäller så länge de inte får ett annat mandat av sina partier.  

Flera alternativ borta

Båda de liberala partierna har in i det längsta hoppats kunna få till ett blocköverskridande samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet. Men det alternativet har definitivt fallit efter Annie Lööfs sonderingar.  

Annie Lööf konstaterade att varken S eller M kommer att rösta ja eller avstå för att släppa fram en regering där de inte själva har statsministerposten. Det gör att allt kokar ned till att det är Centerpartiet som avgör. Hittills under hösten har partiet hunnit med att rösta bort Regeringen Löfven för att sedan rösta nej till Ulf Kristersson. Förr eller senare måste partiet bestämma sig för en av kandidaterna, annars blir det nyval.  

Budget som smörjmedel

Men det går inte heller att utesluta att Löfven får ytterligare ett nej och att det kommer att krävas både en tredje och en fjärde omröstning innan vi har en ny regering på plats.  

Talmannen sade vid sin pressträff att det vore önskvärt om en ny regering kan vara på plats före budgetomröstningen den 12 december. Budgetomröstningen kan därför fungera som smörjmedel i regeringsbildningsprocessen. Antingen känner sig partierna pressade att bestämma sig före omröstningen. Eller så kommer utfallet av budgetomröstningen att kunna användas som argument för vem som ska få nästa chans. 

Läs också: Budgeten kan bli talmannens räddning

Löfven är sugen

Klart efter talmannens presskonferens är att Stefan Löfven vädrar morgonluft. Han har tidigare sagt att han inte ser poängen med att låta sig prövas i kammaren om förutsättningarna inte har förändrats. Men talmannens besked i dag var att Löfven sagt till honom att han står till förfogande. Det tyder på att Löfven är hoppfull att lyckas med sitt mål att locka över C och L.  

Forrige artikel Ännu ett misslyckande – nästa på gång Ännu ett misslyckande – nästa på gång Næste artikel Lööf går inte framåt – hon har trampat fast Lööf går inte framåt – hon har trampat fast
Sveaskogs vd får sparken

Sveaskogs vd får sparken

UPPSÄGNING. Statliga bolaget Sveaskogs vd Hannele Arvonen får sluta med omedelbar verkan – efter mindre än två år på posten.