Analys av 
Mattias Croneborg

Budgeten kan bli talmannens räddning

KOMMENTAR. Hittills har budgeten sett som ett hinder i regeringsbildandet. Men nu kan det istället bli tvärtom, att budgetförhandlingar i riksdagen leder till att en ny regeringskonstellation kan bildas.

Foto: Regeringskansliet
Mattias Croneborg

Det partiledarna inte lyckas förmå på egen hand tvingar nu riksdagsbehandlingen av budgeten fram. Partiledarna har gång på gång upprepat att de inte kommit till sakpolitiska förhandlingar ännu, trots att det gått över två månader sedan valet. Nu ligger en budget på bordet, som inget parti är nöjt med. När budgeten ska stötas och blötas i riksdagen kan de sakpolitiska diskussioner som krävs för att bilda en koalitionsregering ta fart.

Sakpolitiskt vakuum

Så här års ska det i vanliga fall finnas en budget på plats sedan två månader. Det ska också finnas skuggbudgetar från oppositionspartierna. Därtill brukar det i runda slängar finnas 4000 enskilda motioner som mer eller mindre är kopplade till den faktiska politik som presenteras i budgeten.

Så är det som bekant inte i år. Det är inte bara budgeten som är sen. När det gäller de enskilda motionerna har det bara lämnats in ett par hundra där absoluta merparten är från KD- och SD-ledamöter.

De partimotioner, där partierna, lägger fram sin politik inom de olika sakpolitiska områdena, i allmänhet en per utgiftsområde i budgeten, har heller inte presenterats. Det råder med andra ord ett sakpolitiskt vakuum.

Tvingar fram diskussioner

Men nu tvingar övergångsbudgeten fram sakpolitiska diskussioner och förhandlingar i utskottet. Moderaterna har tagit första steget och sagt att partiet ska lägga fram en budget. Redan (i alla fall jämfört med de segdragna förhandlingar som hittills rått) den 12 december ska riksdagen ta ställning till budgeten.

Övergångsbudgeten har stöd från 144 mandat. Om Moderaternas budget skulle få stöd av KD och SD utgör det stödet i 154 mandat i riksdagen och blir därmed större än regeringsförslaget. 

S lägger eget förslag

Det är här det intressanta börjar. Socialdemokrater i riksdagen lär inte stillasittande låta en rödgrön regering bli överkörd och tvingas genomföra en borgerlig regering.

S lär då lägga ett eget förslag i riksdagen. Men partiets 100 mandat räcker inte långt. Om partiet försöker hitta en uppgörelse med C och L skulle det ge 151 mandat. Det räcker därmed inte heller för att slå en M-budget. Att låta Vänsterpartiet ingå i konstellationen kan bli svårt för C och L att acceptera. Däremot kan Miljöpartiet vara ett alternativ.

C eller L kan också förhandla med KD och M. Redan under budgetdebatten lyfte KD möjligheten att lägga en gemensam budgetmotion för hela Alliansen. Och sakpolitiskt vore det mer naturligt men samtidigt kan stödet från SD till en sådan budget göra att de liberala partierna ser det mer fruktbart att samarbete vänsterut.

Även andra konstellationer kan träda fram i budgetförhandlingar. 

Märkligt läge

Sverige står i det märkliga läge att en övergångsregering kan tvingas genomföra någon annans budget. Det är beklagligt då underlaget i en budgetmotion inte är tillräckligt detaljerat för att kunna utgöra ett underlag för regeringen när besluten ska verkställas. Dels handlar det om detaljnivån för själva pengafördelningen där en budgetmotion inte är lika finfördelad som en budgetproposition. Dels handlar det om att många nya satsningar i en budgetmotion eller budgetproposition också måste följas upp med förordningar, regleringsbrev och regeringsuppdrag till myndigheter. Allt detta görs av regeringen. När en regering tvingas genomföra en annans budget är det därför en olycklig sammanblandning av riksdagens och regeringens uppgifter.

Men det kan vara just det som krävs för att sätta fart på partiledarna så att sakpolitiska förhandlingar kan komma igång. Det är sådana diskussioner som kan lösa upp regeringsknuten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00