Det kräver partierna för att släppa igenom nya ANDTS-strategin

Regeringens förslag föll i riksdagen. Altinget har frågat partierna om vad de kräver ska vara med i ANDTS-strategin (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel). M vill att regeringen slutar jaga snusare och SD vill att fler missbruk tas med.

Det finns inga besked om en ny ANDTS-strategi att ge i nuläget, skriver Lena Hallengrens pressekreterare Elin Aarflot till Altinget.
Det finns inga besked om en ny ANDTS-strategi att ge i nuläget, skriver Lena Hallengrens pressekreterare Elin Aarflot till Altinget.Foto: Isabell Höjman/TT
Axel Hyttnäs Telin

ANDTS-strategin är en plan för hur samhället ska motverka skador av alkohol, narkotika, doping och tobak. Regeringen har föreslagit att även spel om pengar och tobaksfria nikotinprodukter ska ingå i planen.

Men strategin har fått kritik, något som Altinget tidigare rapporterat om. Moderata riksdagsledamoten Johan Hultberg kallade planen ett ”hafsverk som inte är färdigt”.

När strategin presenterades för riksdagen röstade en majoritet nej till propositionen. Av den anledningen har Altinget hört av sig till de sex riksdagspartierna utanför regeringen, om vad de vill ha med i ANDTS-arbetet.

Barbro Westerholm (L).
Barbro Westerholm (L). Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad är viktigt för ditt parti att få med i ANDTS-strategin?

– Utöver alkohol, narkotika, doping, tobak och spel är det viktigt att också få med läkemedelsberoende.

Vad krävs för att ni ska släppa igenom regeringens strategi i riksdagen?

– Att hänsyn tas till riksdagens tillkännagivande och reservationer. Vi tycker att det behövs en parlamentarisk utredning om narkotikapolitiken utifrån den kunskap vi har vunnit i Sverige under de trettio år som förflutit sedan den togs och också de erfarenheter som vunnits internationellt.

Pia Steensland (KD).
Pia Steensland (KD). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00