Analys av 
Jacob Hederos

Det är inte lätt med vidlyftiga budskap

Tidöavtalet firar snart ett år och det börjar bli dags för regeringssamarbetet att leverera. Även om ett och annat kan bockas av inom klimat- och energiområdet så står Tidöpartierna inför betydande utmaningar om de ska uppfylla sina löften.

Hur ska kommande års regeringssamarbete se ut? Med en budgetpresentation som närmar sig är det snart dags för regeringen och Sverigedemokraterna att utvärdera Tidöavtalets första tid.<br>
Hur ska kommande års regeringssamarbete se ut? Med en budgetpresentation som närmar sig är det snart dags för regeringen och Sverigedemokraterna att utvärdera Tidöavtalets första tid.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Jacob Hederos

Diskussionerna om kontraktsparlamentarismens för- och nackdelar kan vi lämna därhän. Det är oavsett intressant att följa hur en hårt framförhandlad avtalstext mellan fyra partier utmynnar i politiska beslut.

När det nu snart är dags för regeringen att leverera höstens budget går, enligt Tidöavtalet, också startskottet för då partiledarna ska besluta om framtiden för regeringssamarbetets form.

Så på samma sätt som Altinget tidigare har gått igenom den förra regeringens klimathandlingsplan och januarisamarbetet, är det alltså hög tid för en statusuppdatering för Tidöavtalet mellan M, KD, L och SD.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00