Demokrativillkor kan bli proposition

Den pågående utredningen om hanteringen av känsliga personuppgifter och demokrativillkor är ett ”omtag” från tidigare Demokrativillkorsutredningen, enligt Patrik Schröder, Forum.

Kulturminister Amanda Lind (MP) vill värna organisationer som ”sköter sig” i hantering av känsliga personuppgifter, men är fast beslutna att göra det svårare för den som vill utnyttja systemet.
Kulturminister Amanda Lind (MP) vill värna organisationer som ”sköter sig” i hantering av känsliga personuppgifter, men är fast beslutna att göra det svårare för den som vill utnyttja systemet.Foto: Janerik Henriksson/TT
Marie Lundahl

I november förra året tillsattes utredningen om skärpta demokrativillkor vid statsbidrag till civilsamhället. Utredningen har i uppdrag att analysera hur personuppgifter och sekretess hanteras i samband med stöd till civilsamhället ska analyseras. Särskild utredare är Peder Liljeqvist.

Enligt Patrik Schröder, ordförande för Forum och strategisk rådgivare på Rädda barnen, hänger utredningen i hop med den tidigare Demokrativillkorsutredningen som var klar 2019, där Karin Almgren var särskild utredare.

– Man vill sätta upp demokrativillkor för statsbidrag, och det var mer eller mindre på väg att bli en proposition, säger han till Altinget.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00