Om  
Lena Nyberg

De ska motverka rasism mot unga samer

MUCF får ett regeringsuppdrag att motverka och förebygga rasism mot unga samer.

Anders Gustafsson

I dag, måndag, firas samernas nationaldag. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) uppger att hälften av alla unga samer enligt flera studier har blivit illa behandlade eller trakasserade på grund av att de är samer.

– Den utsatthet som unga samer upplever påverkar deras liv på många sätt. Det påverkar skolgång och introduktionen till arbetslivet, tilliten till vuxna och tilliten till samhällets institutioner men också deras framtidstro och hälsa. Utsatthet för rasism hindrar barn och unga från att få sina rättigheter tillgodosedda, säger Lena Nyberg, MUCF:s generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Nu har myndigheten fått ett regeringsuppdrag, som bland annat innebär att man med olika insatser ska hjälpa kommuner och regioner för att de ska få bättre förutsättningar att förebygga och motverka rasism och fördomar mot unga samer.

Uppdraget ska redovisas den 14 februari 2025.

– Vi har under hösten bland annat konsulterat Sametinget och genomfört samråd med ungdomsförbundet Saminúorra kring vilka insatser som de har behov av. Vi har även inlett samverkan med andra viktiga kunskapsaktörer och organisationer. Det här är ett arbete som behöver ske på alla arenor där unga befinner sig, och det gör vi bäst när vi arbetar tillsammans, säger Anna Ivarsson, utvecklingsledare på MUCF. 

Nämnda personer

Lena Nyberg

Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Juridik

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00