De planerar stormanifestation för solidaritet med Ukraina

Den 24 februari, ett år efter inledningen av Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina, hålls en stor manifestation i centrala Stockholm. ”Det är viktigt att så många som möjligt visar sitt stöd för Ukraina. För oss som har hållit manifestationer har det varit viktigt att få med talare från partier, organisationer och vanliga svenskar. Släkt och vänner i Ukraina känner stödet”, säger Alyona Kashyna talesperson för Nordic Ukraine Forum.

Från en tidigare manifestation, från vänster: Simon Vinge och Maria Östberg Svanelind från från Akademikerförbundet SSR; Maja Fjaestad tidigare statssekreterare på socialdepartementet (S); Ann Linde, tidigare utrikesminister (S); Albert Ohlin, Saco studentråd; Gudrun Brunegård, riksdageldamot (KD). 
Från en tidigare manifestation, från vänster: Simon Vinge och Maria Östberg Svanelind från från Akademikerförbundet SSR; Maja Fjaestad tidigare statssekreterare på socialdepartementet (S); Ann Linde, tidigare utrikesminister (S); Albert Ohlin, Saco studentråd; Gudrun Brunegård, riksdageldamot (KD). Foto: Peter Ingvarsson
Anders Gustafsson

Nordic Ukraine Forum anordnar manifestationen tillsammans med Måndagsrörelsen och Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. De tre håller vanligtvis manifestationer på olika håll varje vecka, men på årsdagen vill de visa att de i grunden är eniga.

Alyona Kashyna.
Alyona Kashyna. Foto: Privat

– Vi vill visa att det finns en bred politisk uppslutning och vi jobbar tillsammans med flera ideella organisationer, säger Alyona Kashyna till Altinget.

De tre har fått tillstånd av polisen men sonderar i nuläget terrängen för vilken plats som är mest ändamålsenlig.

De har bjudit in flera talare. Författaren och akademiledamoten Peter Englund har redan tackat ja. Statsminister Ulf Kristersson och Carl Bildt står på listan över inbjudna och Magdalena Andersson ska kontaktas, liksom LOs ordförande Susanna Gideonsson och utrikesminister Tobias Billström. Dessutom kommer flera välkända personer inom kultursektorn att bjudas in. 

Sedan har vi slitit med frågan om militärt stöd till Ukraina. Där har vi fattat gemensamt beslut att en demokrati måste få försvara sig när en diktatur angriper, så Ukraina måste få de vapen de begär för att skydda sitt land.

Peter Ingvarsson, Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina

– Det är häftigt med tre organisationer som jobbar med olika publik. Måndagsrörelsen som är lite mer politisk ses varje måndag på Norrmalmstorg. Nordic Ukraine Forum har en stor ukrainsk publik som brukar träffas på Sergels torg. Vi som kallar oss Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina brukar ses varje onsdag vid lunchtid utanför ryska ambassaden, säger Aktionsgruppens talesperson Peter Ingvarsson till Altinget.

Deras aktionsgrupp har fått ett bra samarbete med fackföreningsrörelsen men har haft en diger talarlista med representanter från ett brett politiskt spektrum.

Peter Ingvarsson.
Peter Ingvarsson. Foto: Anders Gustafsson

– Vi har SSR och ST som samarbetspartner. Den här veckan går även Vision in. De kommer bjuda på ukrainska piroger och varm dryck till dem som deltar den 11 januari, berättar Ingvarsson.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00