Bryssel vill öppna upp för mer gruvdrift i EU – “De ska först i kön“

Europa borde vara mindre beroende av kinesiska råvaror, enligt EU-kommissionen, som bland annat har lagt fram ett omfattande förslag om att öka gruvdriften i Europa. 

<a href="https://www.altinget.se/miljo/artikel/bryssel-vill-oppna-upp-for-mer-gruvdrift-i-eu-de-ska-forst-i-kon" target="" rel="">

</a>”Vi måste ta hänsyn till den biologiska mångfalden. Och vi måste ta hänsyn till miljön. Och vi måste naturligtvis också ta hänsyn till lokalbefolkningen”, menar EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton.
”Vi måste ta hänsyn till den biologiska mångfalden. Och vi måste ta hänsyn till miljön. Och vi måste naturligtvis också ta hänsyn till lokalbefolkningen”, menar EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton.Foto: Jennifer Jacquemart / EC - Audiovisual Service 2023
Hjalte T. H. KragesteenJacob Hederos

Om den gröna och digitala omställningen inte ska riskera att gå i stå måste Europa bli mindre beroende av kinesiska råvaror.

Därför har Europeiska kommissionen lagt fram ett omfattande förslag för att stärka tillgången till kritiska råvaror. Exempel på sådana kan vara litium, nickel, koppar och sällsynta jordartsmetaller.

– Kritiska råvaror är viktiga för allt i vår vardag. Den används i våra smartphones, elbilar och i medicintekniska produkter. Dessa råvaror finns överallt, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton vid en presskonferens på torsdagen.

Åtgärden är ett erkännande av att Europa är alltför beroende av i synnerhet Kina när det gäller tillgång till flera av dessa råvaror av avgörande betydelse.

Detta är även ett bekräftelse på att kommissionen själv kopplar samman de stora handelsutmaningar som uppstod under coronapandemin och energikrisen i Europa som orsakades av Rysslands invasion av Ukraina.

Det är något som verkligen förorenar och kan få stora konsekvenser för naturen.

Peter Dige Thagesen, biträdande direktör, DI

I dag kontrollerar Kina 90 procent av de sällsynta jordartsmetaller som används i EU. Detsamma gäller även flera av de andra centrala ämnena för den gröna omställningen. Lägg därtill att efterfrågan på ämnena väntas öka explosionsartat de kommande åren.

Kommissionen fastställer därför ett antal konkreta mål för 2030.

Detta kommer att göras genom att påskynda processen för att erhålla gruvtillstånd, och genom att kommersiell utveckling på området ska stödjas, enligt kommissionen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.