Botström om tiden i politiken: ”Man måste väga varje ord på guldvåg”

Philip Botström känner inte längre ett behov av att till varje pris försvara Socialdemokraternas politik. I en intervju med Altinget berättar han om tiden som SSU-ordförande, rädslan för intern kritik och vad han gör i dag.

"Ibland tror jag att många spännande idéer aldrig har fått nå dagens ljus därför att det funnits en rädsla att landa snett, och ibland faktiskt kanske en större rädsla att landa snett internt", säger Philip Botström.<br>
"Ibland tror jag att många spännande idéer aldrig har fått nå dagens ljus därför att det funnits en rädsla att landa snett, och ibland faktiskt kanske en större rädsla att landa snett internt", säger Philip Botström.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Miranda Olsson

Det har gått ett knappt år sedan Philip Boström lämnade politiken och rollen som SSU:s ordförande. När Altinget når den tidigare ungdomspolitikern är han på väg genom de småländska skogarna för en långhelg med familjen.

– Det är mycket som jag vill ta i kapp nu. Jag räknade ned i slutet, kanske för att jag hade vetat länge att jag skulle lämna och hade en klar idé om vad jag skulle göra efter, säger han.

Philip Botström var beredd på den tomhet som skulle komma när telefonen slutade ringa och media inte längre var intresserade av vad han hade att säga. Men övergången gick förvånansvärt lätt.

– Det har bara känts skönt.

Philip Botström var SSU-ordförande mellan 2015 och 2021. Han befann sig i politikens centrum med allt från flyktingvåg till pandemi. Dessutom med moderpartiet i regeringsställning.

Själv väckte han mycket reaktioner efter en dyr taxiresa från Sälen till Stockholm. I samband med att det uppmärksammades gick han ut med att han hade utmattningssyndrom.

Botström beskriver ett svårt uppdrag som ställer höga krav.

– Å ena sidan vill man ha mänskliga politiker, å andra sidan så vet jag att man behöver väga varje ord på guldvåg, både för att inte få en storm efter sig på sociala medier och för att inte få massiv kritik internt.

– Man kan fundera på om kraven alltid är proportionerliga, säger han.