Avgående språkröret: ”Miljöpartiet har misslyckats”

Miljöpartiet har inte lyckats nå unga, anser Aida Badeli som nu kliver av efter fyra år som språkrör för partiets ungdomsförbund. Hon är kritisk mot partiets agerande i valrörelsen men stolt över att ha drivit på Grön ungdoms vänstersväng. Kommer hennes efterträdare hålla fast vid samma linje?

Aida Badeli tycker att partiledningen varit rädda och fega.
Aida Badeli tycker att partiledningen varit rädda och fega.Foto: Grön ungdom, Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Tre ord utmärker Aida Badelis tid som språkrör:

– What the fuck. Hade någon sagt för fyra år sedan att det kommer bli pandemi, krig i Europa, att Sverigedemokraterna blir Sveriges andra största parti och att Romina Pourmokhtari säljer sin själ till regeringen. Allt det där är what the fuck, säger hon till Altinget.

Aida Badeli är samtidigt nöjd med sin egen insats, inte minst med sitt mål att ta förbundet och Miljöpartiet mer åt vänster.

– Jag har fått det jag har velat.

Badeli, som tillträdde året efter att Greta Thunberg inledde sin skolstrejk utanför riksdagen, har dock ännu inte fått se ungas klimatengagemang avspeglas i medlemstalen, eller för den delen i partiets valresultat.

– Grön ungdom gör allt vi kan för att nå ut till unga, men jag tycker att Miljöpartiet har misslyckats, säger Aida Badeli, som anser att partiet tagit de unga väljarna för givet och i stället fokuserat på villa-volvo-vovve-familjerna i valrörelsen. 

Hon tycker att Miljöpartiet borde varit modigare och vågat göra folk mer obekväma. Det gäller till exempel i Natofrågan, där Aida Badeli själv fick debattera för partiets ställning i Aktuelltstudion när medlemskapet fortfarande diskuterades.

– Partiledningen är rädda och fega. Vi lämnade regeringen hösten 2021 men jag tror inte att det var någon som märkte det och jag tycker fortfarande inte att Miljöpartiet är ett tydligt oppositionsparti.

Så gick det för MP i valet

Miljöpartiet balanserade återigen på spärren inför höstens riksdagsval.

Med ett valresultat på 5 procent ökade MP 0,67 procentenheter från valet 2018 då partiet höll sig kvar tack vare stödröster. Partiet har tappat representation i flera av landets kommuner och regioner.

”Någon gång måste vårt parti sluta med hjärt- och lungräddning och stå på egna ben”, säger Aida Badeli, avgående språkrör för Grön ungdom.

Trots att miljö och klimat värderas högt bland unga väljare avspeglas det inte i framgångar för Miljöpartiet. I skolvalet landade MP under resultatet i riksdagsvalet – på 4,7 procent.

Om valberedningen får sin vilja igenom på det stundande riksårsmöte lär Aida Badelis och förbundets förflyttning till vänster i svensk politik ligga fast även med ett nytt språkrör.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.