Debatt

Avci (L): Fackliga röster höjs – vill stoppa viktiga reformer i januariavtalet

DEBATT. Liberala reformer krävs för att minska arbetslösheten och motverka långtidsarbetslöshet. Genom modernisering av arbetsrätten och reformering av förmedlingsverksamheten kan vi ta ansvar över situationen, skriver Gulan Avci (L).

Coronakrisen har bidragit till en ökad arbetslöshet som i dag ligger på 9 procent, skriver Avci (L), som föreslår en rad reformer för att hantera läget.
Coronakrisen har bidragit till en ökad arbetslöshet som i dag ligger på 9 procent, skriver Avci (L), som föreslår en rad reformer för att hantera läget.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Gulan Avci (L)
Riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson


År 2020 kommer gå till historien som det år då hela världen genomled en av de värsta kriserna i modern tid. Miljontals människor har drabbats av covid-19 pandemin och ohyggligt många har dött av smittan. Det är en stor tragedi och en svår förlust för anhöriga som förlorat en familjemedlem.

Ur ett ekonomiskt perspektiv har världsekonomin och den svenska ekonomin lamslagits på ett sätt som saknar motstycke. Ännu är vi inte förbi krisen och ovissheten inför framtiden är stor, då vi inte vet när smittan är besegrad.

Bred uppslutning

Liberalerna har tillsammans med Centerpartiet och regeringen tagit ett stort ansvar för krisarbetet under det senaste halvåret. Allt för att underlätta för företag som genomgått ett stålbad och riskerat få sina livsverk krossade. Vi har dessutom stärkt skyddet för människor som blivit arbetslösa när arbetsgivarna varit tvungna att säga upp personal.

Vi kommer motsätta oss varje förslag som går ut på att göra det mer lönsamt att leva på bidrag och hålla människor kvar i utanförskap.

Gulan Avci Liberalerna (L)
Arbetsmarknadspolitisk talespersons

Flertalet krispaket, motsvarande 250 miljarder, har tagits fram för att hålla igång ekonomin. Det har gjorts under en kort och pressad tid. Men tack vare bred uppslutning bland riksdagens samtliga partier har detta varit möjligt.

Värst för unga och nyanlända

Trots det är en halv miljon människor arbetslösa och arbetslösheten är på 9 procent. De grupper som är värst drabbade är unga och nyanlända. I våras såg prognoserna väldigt dystra ut men utfallet hittills är lägre än många befarade. Dock finns ingen anledning att andas ut. Osäkerheten är stor och över en halv miljon jobb skyddas av korttidspermitteringssystemet.

Arbetsrätten bör moderniseras

Gulan Avci (L).
Gulan Avci (L). Foto: Liberala kvinnor

Nu höjs röster, inte minst från fackligt håll, för att viktiga liberala reformer i januariavtalet måste stoppas på grund av coronakrisen. Allt för att slippa genomföra viktiga strukturreformer som det funnits starkt behov av under lång tid i Sverige.

Det handlar om arbetsrätten som måste moderniseras och bli mer flexibel för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden för alla arbetslösa som står utanför. För småföretagares möjlighet att vara med och bidra till Sveriges tillväxt och skapa nya jobb efter krisen.

Det handlar om att införa en flexicuritymodell för a-kassan som är baserad på inkomster, så att försäkringen omfattar fler som arbetat. Det är ingen hemlighet att Liberalerna vill ha en allmän och statlig a-kassa, men de förändringar vi nu gör är ett viktigt steg i rätt riktning för att fler ska ha en trygg omställning vid arbetslöshet.

Parallellt med krisarbetet

En annan viktig liberal reform är att reformera Arbetsförmedlingen från grunden och tillåta fristående aktörer ta över förmedlingsverksamheten för att matcha och rusta arbetslösa. Coronakrisen har visat hur viktig denna åtgärd är för att människor inte ska fastna i långtidsarbetslöshet. Självklart måste reformen ske på ett sätt som gör det möjligt för myndigheten att ta emot och stötta en kraftig ökning av arbetslösa. Just av den anledningen har vi varit angelägna att förlänga genomförandet för att säkerställa att reformen sker på ett bra och ansvarsfullt sätt.

Alla dessa strukturreformer genomför vi parallellt med krisarbetet. Höstens budgetförhandlingar kommer vara avgörande för hur vi kan återstarta Sverige igen. För 2021 har vi ett reformutrymme på över 100 miljarder. Det är exceptionellt stort reformutrymme. Men en kris av den här storleken kräver extraordinära insatser för att få Sverige på rätt bana igen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har varit tydlig med att höstbudgeten måste genomsyras av en tydlig arbetslinje, med tydliga prioriteringar på skattesänkningar för företag och jobb.

Motverka utanförskap

Fokus för vårt parti kommer ligga på att bryta utanförskapet så att Sverige blir ett möjligheternas land för alla och vi kommer motsätta oss varje förslag som går ut på att göra det mer lönsamt att leva på bidrag och hålla människor kvar i utanförskap. Liberalerna har tagit ansvar under denna svåra tid, och vi kommer fortsätta att ta ansvar för att stärka företagen, skydda jobben och hjälpa människor att komma tillbaka till jobb och egenförsörjning.

Nämnda personer

Gulan Avci

Nationell samordnare mot utanförskap, riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen
Studier i statsvetenskap och religionsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00