Annika Strandhäll (S), smittspridning och tystnadskultur lockade till läsning 2021

Under 2021 har Altingets läsare intresserat sig för en stor mängd frågor inom svensk hälso- och sjukvård. Men på vår 10-i-topplista för året som gått utkristalliserar sig vissa ämnen och artiklar som visat sig varit extra intressanta och lästs av många.

Året som gått har bjudit på många olika typer nyheter som intresserat Altingets läsare.
Året som gått har bjudit på många olika typer nyheter som intresserat Altingets läsare.Foto: Adam Ihse/Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/Pontus Lundahl/Jessica Gow/TT
Marie Lundahl

Här kommer Altinget Vårds tio-i-topplista på mest lästa artiklar under 2021.

1. Länsstyrelserna: “Provtagningarna minskar drastiskt”

Efter det dramatiska och utdragna pandemiåret 2020 varnade länsstyrelserna redan i februari för att testningen minskade och flera regioner rapporterade om testtrötthet. Men trots rapporterna höll statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten inte med om att det var så situationen såg ut. Samtidigt skärpte regeringen reglerna kring tåg- och bussresande inför sportlovet.

2. Filmklipp: Annika Strandhäll (S) om suicid: ”Min sambo var ett typfall”

I en öppenhjärtig intervju med Altinget berättade Annika Strandhäll (S) i oktober, dåvarande riksdagsledamot i utrikesutskottet och nyvald ordförande till S-kvinnorna, om sin syn på suicid-problematik och svensk politik kring psykisk ohälsa. Hon berättar också om hur livet förändrades efter att hennes sambo Thomas begick självmord och vad samhället kan göra för att stötta personer med depression och deras anhöriga. I artikeln finns även ett filmklipp från intervjun.

3. Hallå där Madeleine Liljegren, Sylf – “Tystnadskulturen gör att läkare inte vågar kritisera"

En person vi sannolikt kommer att se mer av i framtiden är Madeleine Liljegren, ordförande för Sveriges yngre läkares förening (Sylf). För Altinget berättade hon i våras hon om hur hon ser på att hela var tredje underläkare inte vågar vara kritisk av rädsla för repressalier, enligt en undersökning som Sylf gjort bland sina medlemmar. Madeleine Liljegren framhöll allvaret i detta och att det i värsta fall kan leda till fler skandaler à la Macchiarini.

4. Filmklipp: Anders W Jonsson (C): ”Vi kommer att fälla primärvårdsproppen”

I en intervju med Altinget fick vi i höstas lära känna Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson lite bättre. Denne läkare, klinikchef och politiker har lång erfarenhet från både politik och ”golvet”. Han menar att politikernas ödesfråga under 2022 för hälso- och sjukvårdspolitiken är att fatta beslut om primärvårdens framtid, samt att Centerpartiet har stort inflytande över utgången. I artikeln finns även ett filmklipp från intervjun.

5. SKR sågar Wallströms förslag om statligt ägande av sjukhusen

Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), har även varit särskild utredare för en utredning om statens investeringar i vårdinfrastruktur och hur mycket staten ska styra uppbyggnaden av nya sjukhus. Utredningen har en direkt koppling till det politiska och ekonomiska haveriet kring bygget av Nya Karolinska Solna. Efter sommaren kom Wallströms utredningsförslag om att staten ska ta över ägandet av svenska sjukhus, vilket väckte skarp kritik från regionsverige. SKR:s ordförande Anders Knape (M) vill att utredningen ”kastas i papperskorgen”. Men patientorganisationerna däremot hyllade utredningen.

6. Hallå där Lars Gunnar Nordlander (S) – Är skidresa en "nödvändig resa"?

Inför sportlovet i mars 2021 var det mycket prat om hur smittsamt det egentligen är att trängas med folk i skidbackar och liftköer. En intervju med socialdemokratiske kommunordförande för ”sportlovskommunen” Härjedalen väckte intresse bland Altingets läsare. Han pratade om det politiska och medborgerliga dilemmat med att både ha sportlov och pandemi samtidigt.

7. Patienterna återvänder till vårdcentralerna: “Extremt högt tryck”

Efter vårvintern och lättade restriktioner märktes en tydlig förändring på hälso- och sjukvårdens mottagningar. På vårdcentralerna blev det snabbt knökfullt av människor som inte vågat sig dit under pandemin på grund av rädsla för smittspridning. Medan Region Stockholm ville tona ner problemen påpekade däremot Ylva Kristoferson Sandström på Distriktsläkarföreningen i Stockholm det allvarliga läget med att sjuka människor inte fått vård i tid.

8. Kommunläkare i äldreomsorgen kan bli verklighet

Frågan om ansvaret för äldres hälsa, omsorg och sjukvård och vad regioner respektive kommuner ska göra är en het potatis inför hur äldrevården ska utvecklas. Med hänvisning till Coronakommissionens första delbetänkande som kom för ett år sedan gjorde Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna i mars ett gemensamt politisk utspel. De ville bland annat att kommunläkare ska kunna anställas för att öka kompetensen om äldres vårdbehov i kommunerna.

9. Hallå där Anna Nergårdh – vilken är ödesfrågan för svensk sjukvård?

Chefsläkare och särskilde utredare Anna Nergårdhs mastodontutredning God och nära vård har varit på tapeten sedan 2017 då utredningen tillsattes. I början av 2021 gick så utredningen i mål. Det sista delbetänkandet var ett tilläggsdirektiv från januariavtalet om sjukvård för personer med lättare psykisk ohälsa. För Altinget berättade hon i en intervju från januari om hur hon ser på svensk sjukvårds framtid.

10. Shekarabi om regionfrågan: ”Inte sakpolitiken som stod i vägen”

Under våren och sommaren publicerade Altinget Vård en artikelserie om regionerna och de politiska förslagen om att slå ihop de 21 regionerna till några få stora istället. I juni intervjuade Altinget Ardalan Shekarabi (S) om vad som egentligen hände efter de omfattande utredningar han ledde i början av 2010-talet i rollen som civilminister. Hans utredningar föreslog regionsammanslagningar för att förbättra regionorganisationen, samordna resurserna och skapa en mer jämlik hälso- och sjukvård över hela landet. Frågan har plockats upp nyligen av bland annat Kristdemokraterna, som Altinget tidigare rapporterat, vilka föreslår att regionerna ska skrotas helt.

Nämnda personer

Madeleine Liljegren

Tidigare ordförande för Sveriges yngre läkares förening (Sylf), före detta ledamot i Läkarförbundets styrelse
Läkar- och doktorsutbildning (Lunds uni., 2018)

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

Anders W Jonsson

Förste vice partiordförande (C), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson
Läkare (Karolinska institutet, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00