Patientorganisationer hyllar Wallströms utredning: ”Steg framåt”

Medan SKR toksågar Sofia Wallströms utredning om vårdinfrastruktur, tas den emot med öppna armar av flera patientorganisationer. Enligt Lise Lidbäck, ordförande för Neuroförbundet, innehåller utredningen förslag som ”patientföreningar efterfrågat i åratal”.

Flera patientorganisationer är till skillnad från SKR mycket positiva till utredningen, framför allt förslagen om hälsodata och digital vårdinfrastruktur.
Flera patientorganisationer är till skillnad från SKR mycket positiva till utredningen, framför allt förslagen om hälsodata och digital vårdinfrastruktur.Foto: Mikael Fritzon/TT
Marie Lundahl

Som Altinget rapporterade förra veckan var Sveriges kommuner och regioners (SKR) kritik mot Sofia Wallströms utredning om vårdinfrastruktur inte nådig. SKR:s ordförande Anders Knape (M) uttryckte bland annat att utredningen borde slängas i papperskorgen.

Men från patientorganisationernas håll ser man däremot mycket positivt på utredningens förslag om hälsodata och digital vårdinfrastruktur, enligt stiftelsen Forska Sverige.

– Utredningen lyfter flera delar som vi patientföreningar efterfrågat i åratal, som en jämlik vård på lika villkor och vikten av en sammanhållen vårdinfrastruktur. De föreslår även att patientorganisationer och profession ska involveras i arbetet vilket vi uppskattar. Vi behöver alla vara involverade för att tillsammans kunna säkerställa att framtidens hälso- och sjukvård blir så bra som den skulle kunna vara, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande Neuroförbundet, i ett gemensamt uttalande.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.